Vrakpant for campingvogner

Stadig flere vraker campingvogna

Pågangen har økt, sier Norsk Gjenvinning, etter at det ble innført vrakpant på campingvogner ved nyttår.

VRAKPANT FUNGERER: Flere har pantet den gamle campingvogna etter at vrakpanten ble endret. Foto: NTB Scanpix
VRAKPANT FUNGERER: Flere har pantet den gamle campingvogna etter at vrakpanten ble endret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– En oversikt etter årets åtte første måneder viser at 3.775 campingvogner er blitt vraket.

Det sier seniorrådgiver Ole Thomas Thommesen ved seksjon for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Nytt fra nyttår

1. januar 2018 ble det en endring i vrakpantforskriften, som betyr at du kan få vrakpant på andre kjøretøy enn bare personbiler.

De ulike satsene er som følger:

  • Personbiler kr 3.000
  • Lastebiler kr 5.000
  • Mopeder, lette og tunge motorsykler kr 500
  • Campingvogner og bobiler kr 3.000

Nå ser man at gamle campingvogner leveres til opphogging som aldri før. Mange eiere har latt seg friste av vrakpantordningen som ble innført fra årsskiftet.

Ved årsskiftet var det registrert snaut 120.000 campingvogner her i landet, ifølge en oversikt fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

– Hittil har altfor mange skroteferdige campingvogner bare blitt stuet vekk eller hensatt på en uforsvarlig måte. Behovet for å innføre vrakpant har vært stort, og nå ser vi at den nye ordningen virker etter hensikten, sier Bengt Heggertveit, konsernsjef i forhandlerkjeden Ferda som selger bobiler og campingvogner i hele lande.

– Mange blir glade for å få et råd som både sikrer dem noen tusenlapper og er bra for miljøet, sier Heggertveit.

Positiv utvikling

Det er Miljødirektoratet i samarbeid med Skatteetaten som administrerer vrakpantordningen. Eieren får utbetalt 3.000 kroner når en campingvogn vrakes, mens biloppsamleren som tar imot og behandler den får et driftstilskudd.

Skatteetatens nettsider står det at vrakpant vanligvis utbetales 1 – 3 uker etter at kjøretøyet er levert til vraking.

For å få vrakpant må kjøretøyet ha vært registrert som påskiltet i Statens vegvesens motorvognregister etter 1. januar 1977.

- Det er positivt at slike kjøretøy nå er omfattet av ordningen. Behovet har vært stort, og pågangen har økt kraftig, sier Einar S. Høifødt, ansvarlig for kasserte kjøretøy i Norsk Gjenvinning.

Bedriften håndterer om lag 35.000 biler i året på sine mottaksanlegg rundt om i landet, og ved de fleste av dem er det nå også mulig å levere campingvogner.

Høifødt råder likevel eierne til å ta en telefon til den lokale gjenvinningsplassen på forhånd, for å være sikker på at det ikke blir bomtur.

Skatteetaten skriver nemlig at biloppsamlingsplassene ikke har plikt til å ta imot kjøretøy som har kommet til i den nye vrakpantordningen, da ikke alle har kapasitet eller nødvendig utstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer