Stadig større firetaktere

Yamahas nye motor, F225, vil bli den desidert sterkeste firetakts utenbordsmotor på markedet. Er det mulig å putte 225 hestekrefter inn i tung firetaktsmekanikk uten at hekken går rett til bunns?

De siste årene har firetaktsteknologi spist stadig større markedsandeler på bekostning av de tradisjonelle totaktsmotorene. Problemet er imidlertid at dagens største firetakts utenbordsmotor ikke yter mer enn 130 hestekrefter.

Over 200 hk

Med Yamahas nye motor, F225, er dette snart historie. For japanerne har nå utviklet en ny firetakter som skal ta opp kampen mot de sterkeste totaktsmotorene. Som navnet antyder vil den nye Yamaha-motoren levere en effekt på 225 hk, nesten 100 hk mer enn dagens sterkeste firetakts utenbordsmotor.

Lettvekter?

Kort fortalt er F225 en V6er, med et samlet slagvolum på tre liter, hvor hver sylinder er utstyrt med en elektronisk innsprøytnings enhet og fire ventiler. For å få ned vekten har Yamaha også utstyrt motoren med et spesielt eksossystem.

For nettopp vekten har vært totakternes konkurransefortrinn. Firetaktsmotorer har rett og slett blitt for tunge for mindre båter. Forutsetningen for at en råsterk firetakter, som F225, skal kunne lykkes på markedet er at den ikke blir vesentlig tyngre enn en totaktsmotor med samme effekt. I følge Yamaha har de lyktes i å konstruere F225 slik at den ikke faller ut av markedet på grunn av sin tyngde. Noen eksakt vekt vil ikke japanerne ut med, men det antydes at den ikke vil overskride 300 kilo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer