Sharrows

Statens vegvesen innfører ny merking

Nytt delesymbol skal få bilister til å dele veien med syklister.

DELESYMBOL: Slik er oppmerkingen som skal motivere bilister til å dele veibanen med syklister. Foto: Statens vegvesen
DELESYMBOL: Slik er oppmerkingen som skal motivere bilister til å dele veibanen med syklister. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere års testing i Lillehammer og Horten har Statens vegvesen besluttet å ta inn et delesymbol som et oppmerkingssymbol i skiltforskriften. Symbolet kan bli tatt i bruk over hele landet.

Delesymbolet, ofte kalt sharrows internasjonalt, viser et sykkelpliktogram med piler over og er laget for å informere bilistene om å dele veien med syklister på veien.

I en evaluering skriver Transportøkonomisk institutt at hensikten med delesymbolet er å få syklister til å sykle mer strategisk i veibanen og dermed gjøre seg mer synlig for bilistene.

«I gater der det er dårlig tilrettelagt for sykkel, sykler mange på fortauet. Ved å merke opp med sharrows er det en forventning om at syklister opplever det tryggere i veibanen og derfor velger å sykle der i stedet for på fortauet», står det i evalueringen.

– Delesymbol kan bidra til bedre framkommelighet og øke trygghet og trafikksikkerhet for syklister i gater der man ikke har plass til eller mulighet for egen infrastruktur for sykkel. Symbolet informerer syklister og andre trafikanter om at man befinner seg på en sykkelrute, sier Bente Beckstrøm Fuglseth i Statens vegvesen i pressemeldingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer