Statsministerens nye bil: BMW 760 "Antiterrror"

BMW utvider modellutvalget av antiterror modeller. Til nå har det kun vært 7-serien som har vært tilgjengelig, men nå kommer det også pansrede versjoner av 330i og X5 4.4.

Publisert
Sist oppdatert
Utsikten fremover blir dårlig, men selv etter seks geværskudd er frontruten like hel.
Utsikten fremover blir dårlig, men selv etter seks geværskudd er frontruten like hel. Vis mer

Statsministerens nye bil: BMW 760 "Antiterrror"

  1. Store bilder


BMW 760Li High Security er basert på en vanlig 760Li som hvem som helst med god råd kan kjøpe. High Security har internkode B6 eller B7 som er det høyeste sikkerhetsnivået som leveres.

B7

Dette sikkerhetsnivået er stort sett forbeholdt regjeringer og statsoverhoder eller personer som kan være utsatt for terror. B7 er en klassifisering som betyr at både stål og vinduer tåler panserbrytende ammunisjon opp til kaliber 7,62x54R API som, i følge BMW, ofte brukes av terrorister. Under bilen er det kraftig pansring som tåler håndgranater og andre eksplosiver. Dette er testet ved å fyre av to håndgranater under bilen samtidig. En under førersetet og en under høyre sete bak som er plassen til VIP-passasjeren. For å klare dette er det tatt i bruk fibermatrialer og kraftig stål for å hindre at verken prosjektiler eller fremedlegemer kommer inn i kupeen.

Ekstremt tykke vinduer er en av svært få synlige kjennetegn på en B7-bil.
Ekstremt tykke vinduer er en av svært få synlige kjennetegn på en B7-bil. Vis mer


Sidevinduene er tykke og består og tre lag med glass med innlagt polykarbonat. Dette gjør at glasset ikke pulveriseres.

Ytelser

Vekten på en 760 med B7-spesifikaksjoner stiger med cirka 1.000 kilo. Likevel skal ytelser og kjøreegenskaper ikke bli mye forringet. Girkassen og motoren med 445 hestekrefter er den samme, men bakakselen er giret om for å holde akselerasjonstidene nede. Toppfarten synker derimot til 210 kilometer i timen. En 760 B7 vil veie cirka 3,2 tonn og er testet på den kjente banen Nürburgring. Etter hvert kommer også B7-spesifisert 745.

Standardutstyr

Utstyrsnivået er noe bedre enn på en standard 760. Vi kan nevne nødutgang gjennom frontruten, samband i bilen med alarmfunksjon, mulighet for fjernoppstart av bilen, brannslukningsutstyr, oksygenlager, dekk som kan kjøres med selv om de er punktert og bare delvis åpning av sidevinduer. Komforten til de som befinner seg i bilen skal være i toppklasse og plassen innvedning i bilen er så og si den samme som på en ordinær 760.

Innbytteregler

Sjåfører og eventuelle eiere får tilbud om kursing fra BMW. Det går ut på å beherske utstyret i bilen og ikke minst å lære å kjøre bilen fort og sikkert. Bilen kan kun repareres på spesielle BMW-verksteder eller eventuelt bli tatt hånd om av et verdensomreisende serviceapparat.

For å forsikre seg om at bilen ikke havner i "feil" hender, har BMW et innbytteopplegg hvor bilene blir kjøpt tilbake. Dette gjelder biler som er opptil syv år gamle. De blir tatt hånd om av BMW i Dingolfing, hvor de deretter blir solgt som bruktbiler eller havner i BMW's bruktbilpark.

Statsminister Kjell Magne Bondevik kan snart nyte en ny 7-serie. Avdelingsdirektør Henning Henriksen ved statsministerens kontor kan bekrefte at en ny BMW 7-serie har ankommet og venter på å bli registrert. Mer får vi ikke vite om den nye bilen, men vi regner med at statsministerns bil har høyeste spesifikasjon (B7).

X5 og 330i

Skuddsalvene setter spor etter seg, men kupeen er beskyttet.
Skuddsalvene setter spor etter seg, men kupeen er beskyttet. Vis mer


Disse nye modellene kommer med en lavere sikkerhetsspesifikasjon som heter B4. Dette er for å beskytte mot "småkriminalitet" som pistolangrep, ran, kidnapping og bilkapring. Disse bilene er også pansret med triple glass i vinduer og pansrede "passasjerceller". B4-modellene tåler håndvåpen opp til kaliber magnum 44, og disse modellene har også vinduer forsterket med innlegg av polykarbonat.

X5 B4 kommer med en 4,4-liters V8-motor med 320 hestekrefter og vil klare 0 til 100 kilometer på 7,6 sekunder. Det betyr at selv i ulendt terreng vil det gå greit å komme seg fort unna eventuelle trusler. 330i er forsterket med kraftigere fjæring og dempere, og klarer 0 til 100 på 7,3 sekunder. B4-biler er også forsterket med panserstål og fibermaterialer som sørger for at prosjektiler og fremedlegemer ikke kommer inn i kupeen, men B4 tåler ikke på langt nær så kraftige våpen som en B7.

Her finner du mer BMW-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer