Stem på Årets verdensbil 2009

28 biler er ute av dansen. 11 bilmodeller skal nå kjempe videre om den gjeve World Car of the Year 2009-prisen. Hvilken modell får din stemme?

Publisert
Sist oppdatert

Blant de 11 delfinalistene finner vi fire japanske biler og syv europeiske - hvorav fire tyske. Her er listen, i alfabetisk rekkefølge:

• Audi A4
• BMW 7-serie
• Citroën C5
• Fiat 500
• Ford Fiesta
• Honda Jazz
• Jaguar XF
• Mazda 6
• Nissan GT-R
• Toyota IQ
• Volkswagen Golf

Mange gode ute

Årsaken til at det i år er 11 biler som går videre - og ikke 10 slik det pleier - er det oppsto poenglikhet da de 59 dommerne gjennomførte sin første avstemningsrunde. Men selv om så mange som 11 biler får bli med videre, er det 28 som nå er ute av dansen.

Stem på Årets verdensbil 2009
Stem på Årets verdensbil 2009
Skoda Superb og Peugeot 308 derimot, som kom på sjette- og syvendeplass i den europeiske kåringen, nådde ikke opp til delfinalen i verdenskåringen.

Hva mener du?

Hvilken bil fortjener Årets verdensbil 2009? (Avsluttet)
Audi A4(19%) 649
Nissan GT-R(16%) 532
BMW 7-serie(15%) 524
Volkswagen Golf(9%) 314
Ingen av dem(8%) 264
Toyota iQ(6%) 187
Citroën C5(5%) 181
Honda Jazz(5%) 165
Mazda 6(5%) 162
Fiat 500(5%) 155
Ford Fiesta(4%) 139
Jaguar XF(4%) 120
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Blant disse er svært interessante biler som Skoda Superb, Subaru Forester og Toyota Avensis. Volkswagen kan riktignok glede seg over at Golf går videre, men må samtidig finne seg i at både Passat CC, Scirocco og Tiguan nå er ute av leken. Også Honda Accord, Mercedes-Benz GLK, Peugeot 308 og Volvo XC60 er blant modellene som ikke nådde opp blant World Car of the Year-dommerne.

Stor spredning

Hvis vi ser nærmere på delfinalistene, viser det seg at juryen har endt opp med et spredt felt, som omfatter mange bilklasser. Fiat 500 og Toyota IQ representerer minibilklassen, mens Ford Fiesta og Honda Jazz representerer småbilene. Volkswagen Golf er eneste kompaktbil, mens mellomklassen er sterkt representert ved Audi A4, Citroën C5, Jaguar XF og Mazda 6. I tillegg har faktisk en rendyrket sportsbil - Nissan GT-R - fått så mange poeng at den går videre i kampen om det gjeve trofeet.

Legg imidlertid merke til at ikke en eneste SUV gikk videre, selv om det var flere kandidater. Heller ikke flerbruksbilene er representert i delfinalefeltet.

Ny aktør

Sammenlignet med det europeiske konseptet Car of the Year ("Årets bil"), som har holdt det gående siden 1964, er den globale World Car of the Year Awards ("Årets verdensbil") en relativt fersk aktør på arenaen for bilutmerkelser. World Car of the Year Awards ble etablert så sent som i 2004 og delte ut sin første pris i 2005, da Audi A6 fikk den gjeveste prisen. I 2006 gikk tittelen til BMW 3-serie og i 2007 til Lexus LS 460. I fjor var det Mazda 2 som havnet på toppen av pallen. Årets begivenhet er altså den femte verdensbil-kåringen.

Internasjonal jury

World Car of the Year-juryen består for tiden av hele 59 motorjournalister fra 25 land fordelt på alle de seks bebodde verdensdelene. Blant annet er Kina, India, New Zealand og Saudi-Arabia representert. Sverige er et av ni vest-europeiske land med dommere i juryen.

Audi A4
Audi A4 Vis mer
BMW 7-serie
BMW 7-serie Vis mer
Citroën C5
Citroën C5 Vis mer
Honda Jazz
Honda Jazz Vis mer
Nissan GT-R
Nissan GT-R Vis mer
Volkswagen Golf
Volkswagen Golf Vis mer


I motsetning til den europeiske Årets bil-juryen, som kun deler ut én pris, begynte World Car of the Year å dele ut fire priser fra og med 2006. De fire prisene kalles Årets verdensbil (World Car of the Year), Årets sportsbil (World Performance Car), Årets miljøbil (World Green Car) og Årets designbil (World Car Design of the Year).

Mange kriterier

Vi skal i løpet av de nærmeste dagene komme tilbake til de tre sistenevnte klassene. Finalistene vi omtaler i dag kjemper imidlertid om den gjeveste av de fire prisene - Årets verdensbil. World Car of the Year-juryen bedømmer de ulike kandidatene til hovedprisen i henhold til en rekke faktorer, deriblant design, ytelser, kjøreegenskaper, komfort og brukervennlighet. I tillegg vurderes sikkerhet, miljøegenskaper, signifikans og følelsesmessig appell ("wow-factor").

Forskjeller - og likheter

Det er forøvrig interessant å merke seg at Fiat 500, som vant den europeiske Car of the Year-prisen i 2008, har kommet til delfinalen i World Car of the Year 2009. Legg også merke til at både Ford Fiesta, Citroën C5 og Volkswagen Golf alle kom videre i World Car of the Year 2009. Disse kom på henholdsvis andre-, tredje- og fjerdeplass i Car of the Year 2009. Skoda Superb og Peugeot 308 derimot, som kom på sjette- og syvendeplass i den europeiske kåringen, nådde ikke opp til delfinalen i verdenskåringen.

Insignia ikke med

Oppmerksomme lesere vil ha lagt merke til at heller ikke Opel Insignia, vinneren av den europeiske kåringen i 2009, er å finne i det internasjonale finalefeltet. Dette har sammenheng med kvalifiseringsreglene som gjelder i World Car of the Year. Blant annet må en bilmodell selges i minst to verdensdeler og i mange ulike markeder (ikke tallfestet på arrangørens nettsider) for å kunne nomineres til tittelen World Car of the Year.

Stem innen 9. mars

Hvilken finalist fortjener etter ditt syn å vinne? Avgi din stemme og se hvor mange DinSide-lesere som er enig med deg. Er din favoritt fraværende på listen? Da kan du stemme alternativet "Ingen av dem". Vår uhøytidelige avstemning vil være aktiv til mandag 9. mars 2009, da World Car of the Year-juryen offentliggjør de tre hovefinalistene.

Juksestemmer fjernes

Juks i form av automatisk stemmegiving og andre tekniske løsninger er ikke tillatt. Slike stemmer vil som vanlig bli fjernet av vår IT-avdeling.

Følg med videre, i løpet av kort tid kommer vi med tilsvarende artikler om de andre World Car of the Year-klassene.

Les mer om internasjonale bilkåringer her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer