Sterke virkemidler for flere elbiler

En rekke grep og incentiver foreslås for å elektrifisere veitransporten.

Tesla Model S - el-bilen er forhåndsbestilt i over 1.000 eksemplarer. Foto: Tesla
Tesla Model S - el-bilen er forhåndsbestilt i over 1.000 eksemplarer. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I årene som kommer vil en mengde nye el-biler komme på markedet (noen mulige eksempler i vårt oppslagsbilde...), i hovedsak fra 2011. Det er bare to år til. Realitetene siger inn hos publikum og myndigheter, og nå foreligger en handlingsplan.

Handlingsplanen ble overlevert Samferdselsdepartementet mandag. Arbeidsgruppen bak rapporten er ledet av Energibedriftenes Landsforening og bestod av en rekke aktører fra energibransjen og diverse andre organisasjoner og grupperinger med interesse i en mer miljøvennlig bilpark. Den ordinære bilbransjen hadde imidlertid bare en representant i gruppen, fra den norske Toyota-importøren.

Nye ladepunkter

Blant virkemidlene som foreslås er bevilgning av 100 millioner kroner i året i støtte til bygging av nye ladepunkter. Disse punktene skal i hovedsak opprettes på eksisterende eller kommende parkeringsområder av ulik art. Strøm- og spenningsnivå på disse stasjonene skal standardiseres i tråd med EU. Noen hurtigladingsstasjoner skal også etableres, med større kapasitet for rask lading.

Fordeler videreføres og utvides

Videre bør i følge rapporten alle av dagens elbilfordeler videreføres og også gjelde plug-in-hybrider, med unntak av muligheten for å kjøre i kollektivfeltet for hybridene. Rapporten anbefaler også å revidere hele avgiftssystemet for bil for å opprettholde attraktiviteten til elbiler og plug-in-hybrider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer