18.000 bilskilter borte

Stjeler bilskiltet, du får boten

I fjor ble nesten 18.000 bilskilt stjålet etter mistet. Du kan få både fartsbøter og bompengekrav etter den «nye» brukeren.

MÅ ANMELDES RASKT: Dersom du finner bilen din slik, må du anmelde tyveriet raskt for å slippe ubehageligheter ved at den «nye» eieren bruker skiltet til gratis bom og råkjøring forbi fotobokser. Foto: Rune Korsvoll
MÅ ANMELDES RASKT: Dersom du finner bilen din slik, må du anmelde tyveriet raskt for å slippe ubehageligheter ved at den «nye» eieren bruker skiltet til gratis bom og råkjøring forbi fotobokser. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra Statens vegvesen som Dinside har fått tilgang til, viser at hele 17.978 bilskilt ble mistet eller stjålet i fjor. Dette er en kraftig økning fra 2018, da det tilsvarende tallet var i underkant av 11.000.

Politiet vet at en del av disse skiltene brukes i kriminell virksomhet. De settes for eksempel på biler som frakter ulovlig gods over grensene. Statens vegvesen har sett at stjålne skilter brukes for blant annet å unndra seg bompenger, bensinregninger eller avgifter.

BOT OG BOMREGNING: Noen bruker stjålne skilter for å unndra seg fartsbøter og bomregninger. Foto: Statens vegvesen
BOT OG BOMREGNING: Noen bruker stjålne skilter for å unndra seg fartsbøter og bomregninger. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Unndrar seg bøter og avgifter

Hva den kraftige økningen skyldes, vet ikke Statens vegvesen. Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøy-avdelingen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har et kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring og avgifter, herunder bompenger, eller har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre til Dinside.

KRAFTIG ØKNING: 18.000 skilt ble stjålet i fjor. Det er en kraftig økning sammenliknet med året før. Foto: Rune Korsvoll
KRAFTIG ØKNING: 18.000 skilt ble stjålet i fjor. Det er en kraftig økning sammenliknet med året før. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Brukes av kriminelle

Allerede høsten 2012 gikk daværende UP-sjef Runar Karlsen ut med en bekymringsmelding over at antall tyveri av bilskilter hadde gått opp. Karlsen mente at hensikten med tyveri av bilskilt er å skjule annen kriminalitet.

- Vi er kjent med at det årlig stjeles kjennemerker. Det kan for eksempel være til bruk under vinningskriminalitet. Stjålne skilter kan også settes på biler som frakter ulovlig gods over grensen, sier UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside.no. Han fortellere at Utrykningspolitiet bruker flere metoder for å avsløre kjøretøy med falske skilter.

KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes om stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen, forteller UP-sjef Steven Hasseldal. Foto: Twitter
KRIMINELL VIRKSOMHET: En del av skiltenes om stjeles brukes av kriminelle for å slippe unna politi og tollvesen, forteller UP-sjef Steven Hasseldal. Foto: Twitter Vis mer

- For å avdekke kjøretøy påmontert stjålne eller falske kjennetegn, er det i hovedsak to kontrollmetoder som Utrykningspolitiet benytter. For det første skjer det gjennom ordinære farts- og rus-kontroller langs veien. Foruten sjekk av fører, kontrollerer vi at kjennetegn stemmer med bilen som blir kontrollerte.

- Den andre metoden er bruk av automatisk avlesning av kjennetegn (ANPR), hvor skiltene automatisk blir sjekket opp mot stjålne kjennetegn i politiets register, sier Hasseldal.

Meld fra med en gang

For deg som er blitt frastjålet eller har mistet bilskiltene, er det bare en ting å gjøre: Meld dette til politiet med en gang, oppfordrer Statens vegvesen. Det er du som bileier som har ansvar for bilens skilter og du kan oppleve å få krav om å betale bensinregninger, bompenger, bøter og forsikringskrav etter at en bil med dine skilter har vært innblandet i slike episoder. Hvis du har meldt tyveriet til politiet er det lettere å avvise alle krav som måtte komme.

- Vårt fokus er at du som har mistet eller blitt frastjålet kjennemerkene, snarest mulig må anmelde forholdet til politiet. Da kan du unngå kjedelige situasjoner ved eventuelt misbruk av kjennemerke, sier Heidi Øwre, og oppfordrer:

- Fyll ut blanketten «Melding om tap av kjennemerke»og ta den med til politistasjonen, der politiet må signere og stemple skjemaet før den leveres på en trafikkstasjon. Det koster per i dag 130-140 kroner for ett sett med skilter til personbil. De nye kjennemerkene får du ved oppmøte på en trafikkstasjon eller ved at de sendes deg i postoppkrav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer