18.000 bilskilter borte

Stjeler bilskiltet, du får boten

I fjor ble nesten 18.000 bilskilt stjålet etter mistet. Du kan få både fartsbøter og bompengekrav etter den «nye» brukeren.

MÅ ANMELDES RASKT: Dersom du finner bilen din slik, må du anmelde tyveriet raskt for å slippe ubehageligheter ved at den «nye» eieren bruker skiltet til gratis bom og råkjøring forbi fotobokser. Foto: Rune Korsvoll
MÅ ANMELDES RASKT: Dersom du finner bilen din slik, må du anmelde tyveriet raskt for å slippe ubehageligheter ved at den «nye» eieren bruker skiltet til gratis bom og råkjøring forbi fotobokser. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra Statens vegvesen som Dinside har fått tilgang til, viser at hele 17.978 bilskilt ble mistet eller stjålet i fjor. Dette er en kraftig økning fra 2018, da det tilsvarende tallet var i underkant av 11.000.

Politiet vet at en del av disse skiltene brukes i kriminell virksomhet. De settes for eksempel på biler som frakter ulovlig gods over grensene. Statens vegvesen har sett at stjålne skilter brukes for blant annet å unndra seg bompenger, bensinregninger eller avgifter.

Unndrar seg bøter og avgifter

Hva den kraftige økningen skyldes, vet ikke Statens vegvesen. Heidi Øwre, som er seksjonssjef i Trafikant- og kjøretøy-avdelingen, forklarer at det ikke finnes noen oversikt over hvor mange av skiltene som er stjålet eller hvor mange som bare er mistet:

- Vi vet at det ikke alltid er et klart skille mellom hvorvidt kjennemerkene er mistet eller stjålet. Dette gjelder spesielt kjøretøy som bare har et kjennemerke. Vi har imidlertid vært borte i historier hvor kjennemerkene benyttes på andre biler for å unndra seg forsikring og avgifter, herunder bompenger, eller har vært benyttet til kriminelle handlinger, sier Øwre til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer