Biltyvenes nye favoritt

Stjeles på 45 sekunder

Den inneholder metall som er seks ganger dyrere enn gull. Det tar tyvene rundt 45 sekunder å jekke opp bilen, kutte løs katalysatoren og forsvinne.

ENKELT OG RASKT: Fra en parkert bil stjeler de proffe tyvene en katalysator på 45 sekunder. Foto: Nottinghamshire Police
ENKELT OG RASKT: Fra en parkert bil stjeler de proffe tyvene en katalysator på 45 sekunder. Foto: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobile vinningskriminelle har lenge spesialisert seg på å stjele kollisjonsputer, lykter, navigasjonsanlegg og dyre speil. Nå er bilenes katalysatorer – den som renser eksosen for skadelige gasser – blitt en ny favoritt hos tyvene.

I Sverige ble det i 2019 stjålet 74 katalysatorer. Tallet er mangedoblet i 2020. Fram til slutten av oktober i år er det meldt om hele 1952 katalysatorer stjålet fra svenske biler.

Bare i London meldes det nå inn over 1000 slike tyverier i måneden.

- Tyveri av katalysatorer er et kjent fenomen også i Norge. Vi har fått inn nøyaktig statistikk over dette her hos oss, men har ikke sett en slik økning som i Sverige. Vi tror at den tidlige nedstengningen av Norge i forbindelse med corona-pandemien kan ha forhindret en tilsvarende økning som man har sett i vårt naboland, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

20 000 KRONER: Å erstatte en katalysator som er stjålet koster fort 20 000 kroner. Foto: Anton Reenpaa
20 000 KRONER: Å erstatte en katalysator som er stjålet koster fort 20 000 kroner. Foto: Anton Reenpaa Vis mer

Det er rett og slett blitt vanskeligere for disse tyveribandene å krysse grensen til Norge.

Seks ganger dyrere enn gull

Mens de mobile vinningskriminelle biltyvene først og fremst har vært på jakt etter å skaffe reservedeler som kollisjonsputer og lykter til dyrere bilmerker, er katalysator-tyvene på jakt etter edle metaller som befinner seg inne i katalysatoren. Her brukes nemlig både platina, palladium og rhodium for å få renseprosessen i gang.

Spesielt rhodium er svært verdifullt, men en pris på nesten 12 500 euro per unse (omtrent 28 gram). Det betyr en kilopris på nesten 4,5 millioner kroner. Det er rundt seks ganger mer enn prisen for gull.

Palladium og platina koster litt mindre enn gull. Selv om det er lite av disse metallene i hver katalysator, er det altså nok til å være en god butikk for tyvene.

Stjeles på sekunder

Denne videoen, som er lagt ut på Youtube av politiet i Nottinghamshire i England, viser hvor kort tid det tar for tyvene å stjele en katalysator fra bilen.

DYRERE ENN GULL: En katalysator inneholder edelmetaller som rhodium og platina. Rhodium selges i dag for rundt 4,5 millioner kroner per kilo. Foto:
DYRERE ENN GULL: En katalysator inneholder edelmetaller som rhodium og platina. Rhodium selges i dag for rundt 4,5 millioner kroner per kilo. Foto: Vis mer

Sigmund Clemetz i If forsikring vet hvordan disse bandene opererer:

- Dette er i stor grad mobile vinningskriminelle som er svært profesjonelle. Dette er jobben deres og de har ofte spesialisert verktøy for å få utført den så raskt som mulig.

- Når det gjelder tyverier av katalysatorer har vi hatt tilfeller der dette har skjedd på parkeringsplasser utenfor bilforhandlere og på bilopphoggerier. Årsaken til at akkurat katalysatorer nå er blitt populære å stjele, er at edelmetallene har økt kraftig i pris den siste tiden, sier Clementz.

Strengere grensekontroll

Tradisjonelt har bildeler som stjeles i Norge blitt fraktet til samleplasser i Sverige, før de forsvinner til Øst-Europa. På grunn av pandemien er det blitt vanskeligere for tyvene å passere grensen til Norge:

KORONA-POSITIVT: - At grenseovergangene til Norge er strengere bevoktet under corona-pandemien, kan være årsaken til at vi ikke har sett en kraftig øking i tyveriene slik som i Sverige, tror informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If
KORONA-POSITIVT: - At grenseovergangene til Norge er strengere bevoktet under corona-pandemien, kan være årsaken til at vi ikke har sett en kraftig øking i tyveriene slik som i Sverige, tror informasjonssjef Sigmund Clementz i If forsikring. Foto: If Vis mer

- Kontrollen på de store grenseovergangene er blitt betydelig strengere etter at Norge stengte ned i mars. Også grensekontrollen på alle småveiene over til Sverige er trappet opp. Det har gjort det mer ubehagelig for disse mobile bandene å krysse grensen. Trolig har det bidratt til at vi ikke her sett den samme kraftige økningen i katalysator-tyverier som i Sverige, sier Clementz.

Han har videre sett at corona-pandemien har påvirket kriminaliteten betydelig i positiv retning, ikke minst når det gjelder boliginnbrudd og tyverier av sykler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer