Biltyvenes nye favoritt

Stjeles på 45 sekunder

Den inneholder metall som er seks ganger dyrere enn gull. Det tar tyvene rundt 45 sekunder å jekke opp bilen, kutte løs katalysatoren og forsvinne.

ENKELT OG RASKT: Fra en parkert bil stjeler de proffe tyvene en katalysator på 45 sekunder. Foto: Nottinghamshire Police
ENKELT OG RASKT: Fra en parkert bil stjeler de proffe tyvene en katalysator på 45 sekunder. Foto: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobile vinningskriminelle har lenge spesialisert seg på å stjele kollisjonsputer, lykter, navigasjonsanlegg og dyre speil. Nå er bilenes katalysatorer – den som renser eksosen for skadelige gasser – blitt en ny favoritt hos tyvene.

I Sverige ble det i 2019 stjålet 74 katalysatorer. Tallet er mangedoblet i 2020. Fram til slutten av oktober i år er det meldt om hele 1952 katalysatorer stjålet fra svenske biler.

Bare i London meldes det nå inn over 1000 slike tyverier i måneden.

- Tyveri av katalysatorer er et kjent fenomen også i Norge. Vi har fått inn nøyaktig statistikk over dette her hos oss, men har ikke sett en slik økning som i Sverige. Vi tror at den tidlige nedstengningen av Norge i forbindelse med corona-pandemien kan ha forhindret en tilsvarende økning som man har sett i vårt naboland, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det er rett og slett blitt vanskeligere for disse tyveribandene å krysse grensen til Norge.

Seks ganger dyrere enn gull

Mens de mobile vinningskriminelle biltyvene først og fremst har vært på jakt etter å skaffe reservedeler som kollisjonsputer og lykter til dyrere bilmerker, er katalysator-tyvene på jakt etter edle metaller som befinner seg inne i katalysatoren. Her brukes nemlig både platina, palladium og rhodium for å få renseprosessen i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer