Biltyvenes nye favoritt

Stjeles på 45 sekunder

Den inneholder metall som er seks ganger dyrere enn gull. Det tar tyvene rundt 45 sekunder å jekke opp bilen, kutte løs katalysatoren og forsvinne.

ENKELT OG RASKT: Fra en parkert bil stjeler de proffe tyvene en katalysator på 45 sekunder. Foto: Nottinghamshire Police
ENKELT OG RASKT: Fra en parkert bil stjeler de proffe tyvene en katalysator på 45 sekunder. Foto: Nottinghamshire Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mobile vinningskriminelle har lenge spesialisert seg på å stjele kollisjonsputer, lykter, navigasjonsanlegg og dyre speil. Nå er bilenes katalysatorer – den som renser eksosen for skadelige gasser – blitt en ny favoritt hos tyvene.

I Sverige ble det i 2019 stjålet 74 katalysatorer. Tallet er mangedoblet i 2020. Fram til slutten av oktober i år er det meldt om hele 1952 katalysatorer stjålet fra svenske biler.

Bare i London meldes det nå inn over 1000 slike tyverier i måneden.

- Tyveri av katalysatorer er et kjent fenomen også i Norge. Vi har fått inn nøyaktig statistikk over dette her hos oss, men har ikke sett en slik økning som i Sverige. Vi tror at den tidlige nedstengningen av Norge i forbindelse med corona-pandemien kan ha forhindret en tilsvarende økning som man har sett i vårt naboland, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det er rett og slett blitt vanskeligere for disse tyveribandene å krysse grensen til Norge.

Seks ganger dyrere enn gull

Mens de mobile vinningskriminelle biltyvene først og fremst har vært på jakt etter å skaffe reservedeler som kollisjonsputer og lykter til dyrere bilmerker, er katalysator-tyvene på jakt etter edle metaller som befinner seg inne i katalysatoren. Her brukes nemlig både platina, palladium og rhodium for å få renseprosessen i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.