Høyesterett: Bot for bruk av mobiltelefon i bil

Sto stille - fikk likevel bot

Høyesterett har i dag omgjort lagmannsrettens frikjennelse av to «mobilsyndere».

ULOVLIG: I dag bestemte Høyesterett at man ikke kan benytte håndholdt mobiltelefon i bilen, selv om man har stoppet for rødt lys eller står stille i kø. Foto: Øystein B. Fossum
ULOVLIG: I dag bestemte Høyesterett at man ikke kan benytte håndholdt mobiltelefon i bilen, selv om man har stoppet for rødt lys eller står stille i kø. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har hersket mye forvirring rundt hva som er tillatt, når det kommer til bruk av mobiltelefon i bil. I to saker har lagmannsretten tidligere frikjent to personer for overtredelse av forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring.

I dag gjorde Høyesterett om på begge avgjørelsene.

Rettskraftig

Dommen er nå rettskraftig, selv om den ikke var enstemmig blant de fem høyesterettsdommerne. Høyesterett kom under dissens likevel til at bruken av mobiltelefonen i begge tilfellene hadde skjedd «under kjøring» og derfor innebar overtredelser av forbudet.

Flertallet la til grunn at bruk av mobiltelefon under kortvarig trafikal stans der bilen fortsatt er en aktiv del av trafikken, dekkes av ordlyden i forbudet om at føreren «ikke [må] bruke mobiltelefon under kjøring».

Øvrige kilder ga støtte for at kortvarig trafikal stans var omfattet, og reelle hensyn tilsa ikke begrensninger i straffansvaret. Kravet til klar lovhjemmel for straffansvar i Grunnlovens paragraf 96 og Den europeiske menneskerettskonvensjonens artikkel 7 var oppfylt.

Mindretallet la til grunn at forskriftsbestemmelsen var uklar og derfor ikke ga tilstrekkelig klar hjemmel for straffansvar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer