Stopper utlevering av Norges-biler

Stopp for Golf og Octavia

Volkswagen har oppdaget stor sikkerhetsfeil på bilene. Ikke et stort problem for oss, mener VW-importøren.

VW GOLF 8: Volkswagen har fått problemer med sikkerhetsutstyret og har stoppet utleveringen av siste generasjon Golf, samt biler fra søstermerkene Skoda (Octavia), Audi (A3) og Seat (Leon). Foto: VW
VW GOLF 8: Volkswagen har fått problemer med sikkerhetsutstyret og har stoppet utleveringen av siste generasjon Golf, samt biler fra søstermerkene Skoda (Octavia), Audi (A3) og Seat (Leon). Foto: VW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På grunn av et problem med programvaren tvinges Volkswagen-konsernet til å stoppe leveransen av norgesbilene VW Golf 8 (nyeste generasjon) og Skoda Octavia. Britiske Automotive News melder at det på begge bilene, som er bygd på samme lest, hovedsakelig gjelder en feil med nødsamtalefunksjonen ved eventuelle ulykker.

Sikkerhetssystemet skal sørge for at bilen automatisk kontakter nærmeste alarmsentral ved en ulykke, en sikkerhetsfunksjon EU har krevd å være på plass i alle nye biler siden 2018.

VOKSER: Bilene har vokst. Dette er grunnen. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Salget i Norge

2020* 2019 2018 2017 2016 2015
VW Golf2.4767.9129.85912.16413.14816.388
Skoda Octavia6363.1183.1343.6043.7954.280

Tabellforklaring: VW Golf og Skoda Octavia har vært blant Norges mest solgte biler i flere år. Det er imidlertid den helt siste generasjonen (leveringene startet på slutten av første kvartal) som nå opplever problemer. Dermed er det ikke så mange av årets biler som er rammet av feilen. (*) 2020-tallene gjelder fra januar til og med april. Kilde: OFV

Kan tilbakekalles

Også biler fra søstermerkene i Volkswagen-konsernet, Audi (A3) og Seat (Leon), skal ifølge tyske der Spiegel oppleve problemer.

Nå skal VW og tyske myndigheter ifølge nettstedet bruke noen dager på å bestemme seg for hvordan de skal håndtere utfordringen videre. Ett alternativ skal være å tilbakekalle et større antall allerede solgte og leverte biler. Avgjørelsen er ventet å bli offentliggjort i løpet av få dager.

Enn så lenge blir ferdigproduserte biler, som kommer ut av samlebåndet, satt på laget.

BYTTE BREMSER: Slik sparer du penger ved å bytte bremsene selv. Vi viser deg hvordan på en Kia Rio 2012-modell, men denne metoden funker på de fleste biler. Video: Rune Nesheim / Dinside Vis mer

VWs kommunikasjonssjef i Møller Bil, Anita Svanes, sier til Dinside at dette ikke vil få noen stor konsekvens for norske Golf 8-kunder.

- Det vil i svært liten grad påvirke norske kunder, siden vi snakker om et mindre antall berørte biler, skriver hun i en epost.

Som nevnt gjelder det siste generasjon Golf, dermed er elektriske e-Golf ikke rammet.

Ifølge kommunikasjonssjef Morten Moum hos Skoda, vil det ikke påvirker norske Skoda-kunder i det hele tatt.

- Fabrikken har foreløpig ikke startet produksjonen av bilene med motoriseringene som er aktuelle for Norge. De første bilene som er aktuelle for vårt marked produseres først etter sommerferien, forklarer han overfor Dinside.

Norgesbil med utfordringer

Det har tidligere blitt rapportert om at det som skal bli konsernets nye Norges-bil, elbilen VW ID.3, også skal ha hatt store utfordringer med programvaren. Produsenten hevder likevel at de skal starte utleveringen av denne til sommeren.

Hvor mange kunder som nå må vente lenger på bilene sine, og hvor lenge det eventuelt blir, er foreløpig ikke kommunisert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer