Brukt SUV

Stopper «aldri»

Skal du kjøpe en bruk SUV, bør du sjekke denne listen over hvilke som nesten aldri stopper langs veien.

IRRITERENDE OG FARLIG: En nødstopp langs veien er både farlig og irriterende. På bakgrunn av 3,4 millioner utrykninger, har ADAC «gule engler» laget en statistikken over bilene med flest og færrest nødstopp. Foto: ADAC/Martin Hangen
IRRITERENDE OG FARLIG: En nødstopp langs veien er både farlig og irriterende. På bakgrunn av 3,4 millioner utrykninger, har ADAC «gule engler» laget en statistikken over bilene med flest og færrest nødstopp. Foto: ADAC/Martin Hangen Vis mer
Publisert

En SUV har lenge vært på toppen av ønskelista til norske bilkjøpere. Tilbudet av brukte er stort, men det er klare forskjeller på hvilke som er pålitelige og hvilke som ofte får problemer langs veien. At de aldri stopper er kanskje en overdrivelse, men at sjansen for problemer langs veien i de beste bilene, enn i de dårligste, er i hvert fall sikkert.

ADAC er Norges Automobil-Forbunds søsterorganisasjon i Tyskland. I løpet av 2022 rykket «de gule englene», som veipatruljene deres kalles, ut til over tre millioner biler med nødstopp langs tyske veier. Analyser av alle disse utrykningene er blitt til en nødstoppstatistikk - eller Pannenstatistik som tyskerne kaller det.

Batteri-problemer

Vi har sett på hvordan de forskjellige SUV-ene kommer ut i statistikken. Over 40 prosent av alle utrykninger skyldes feil og problemer med startbatteriet. Dette skyldes ikke bare dårlig vedlikehold, men også innretninger i bilen som tapper mye strøm eller at bilen er utstyr med et svakt batteri fra fabrikken.

STOPPER ALDRI: BMW X3 er den SUV-en av nyere årgang med færrest nødstopp av alle langs veien. Foto: Rune Korsvoll
STOPPER ALDRI: BMW X3 er den SUV-en av nyere årgang med færrest nødstopp av alle langs veien. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Det siste har blant annet vært tilfellet for flere Toyota-modeller, som derfor kommer relativt dårlig ut i statistikken. Toyota har nå byttet ut batteriene i de fleste av disse bilene gratis.

De aller beste

Det er stor forskjell på hvilke SUV-er som er driftssikre og hvilke som stopper mye langs veien. Færrest problemer av alle har BMW X3, Mitsubishi ASX og Volvo XC60 - naturlig nok av de nyeste årsmodellene - med henholdsvis 0,8, 0,9 og 0,9 nødstopp per 1000 kjøretøyer.

På listen over de beste kompakte SUV-ene, finner vi i tillegg Mazda CX-3, Peugeot 2008 og Renault Captur. I klassen for de litt større, lister ADAC også opp Audi Q3, Hyundai Tucson, Mercedes GLA som svært pålitelige.

132 modeller analysert

Alle bilene som har fått karakteren «bedre enn gjennomsnittet» eller «mye bedre enn gjennomsnittet» finner du på listen under. I tillegg har vi lagt til hvilke årganger av hilsen som er bra.

ENKELT Å UNNGÅ: - Det er ofte enkle ting som et dårlig batteri som gjør at bilen stopper langs veien. Med godt vedlikehold fjerner du de vanligste tingene som går igjen i nødstopp-statistikken vår, sier Petter Schøyen i SOS Veihjelp og NAF Veihjelp. Foto: Rune Korsvoll
ENKELT Å UNNGÅ: - Det er ofte enkle ting som et dårlig batteri som gjør at bilen stopper langs veien. Med godt vedlikehold fjerner du de vanligste tingene som går igjen i nødstopp-statistikken vår, sier Petter Schøyen i SOS Veihjelp og NAF Veihjelp. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Totalt er 132 bilmodeller som er mellom tre og ti år gamle, og som er solgt i mer enn 10 000 eksemplarer det aktuelle året, analysert. De tyske bilene er stort sett identiske med de som selges i Norge. Utrykninger som skyldes typiske selvforskyldte feil fra eieren, som å kjøre bensintomt eller punktere, er ikke med i analysene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer