I dag er den første av de to store hjemfartsdagene i påska. Kjører du elbil og har en god reisevei hjem, er det en sjanse for at du må stanse på veien for å lade bilen.
Naf har testet prisforskjellene på hurtiglading og resultatet viser store forskjeller.

Da topper det seg
- Billigste ladeoperatør gir deg halv pris på ladingen sammenliknet med den dyreste, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i Naf.
Organisasjonen har tatt utgangspunkt i en Volkswagen ID. Buzz, hvor batteriet ble fylt opp med 57,5 kilowattimer (kWt) da den ble ladet fra 10 prosent til 80 prosent batteri.
Det gir følgende resultater:
- Billigste hurtiglading (inntil 50 kW): E.on 4 kr/kWt. Kostnad for lading av ID. Buzz 230 kroner.
- Dyreste hurtiglading (inntil 50 kW): Mer drop-in 8,69 kr/kWt. Kostnad for lading av ID. Buzz 500 kroner.
- Billigste lynlading (150 kW og oppover): Ishavsveien 4,25 kroner. Kostnad for lading av ID. Buzz 244,40 kr. Ishavsveien finnes bare helt nord i Norge. Billigst ellers er E.on med 5 kr/kWt. Kostnad ID. Buzz 287,50 kroner.
- Dyreste lynlading (150 kW og oppover): Ionity drop-in med 8,99 kr/kWt. Kostnad for lading av ID. Buzz 517 kroner.
Sødal forklarer at det er viktig å ha et bevisst forhold til kostnadene for lading.
- Lading er en liten jungel. Selv om alle ladeoperatørene nå tar betalt for ladingen per kilowattime, er prisforskjellene store.
Videre forklarer han at det også er penger å spare ved å sjekke hvor man kan få rabattordninger med abonnement, men at det er viktig å regne inn abonnementskostnaden og tenke gjennom hvor mye man hurtiglader gjennom et år.
- Det er ikke sikkert det lønner seg om du hurtiglader elbilen lite, sier han videre.