Storaksjon: 10 000 kan være ulovlige

- Dette kan utgjøre betydelige beløp.

AKSJON: Statens vegvesen har sammen med Skatteetaten og politiet aksjonert mot en rekke biltrimmingsvirksomheter.. Foto: Statens vegvesen
AKSJON: Statens vegvesen har sammen med Skatteetaten og politiet aksjonert mot en rekke biltrimmingsvirksomheter.. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Statens vegvesen har sammen med Skatteetaten og politiet oppsøkt chiptuningaktører flere steder i landet. Det er mistanke om at så mye som 10 000 biler kan være ulovlig trimmet hos virksomhetene.

Følger med

To av aktørene er pågrepet av politiet. De to skal avhøres og virksomhetenes lokaler er ransaket for å sikre bevis for ulovlig virksomhet og skatteunndragelser.

- Statens vegvesen følger nøye med på aktørene som tilbyr chiptuning. I markedsføringen av chiptuning kan det virke som at det er fritt fram, men det er det ikke. Chiptuning er definert som godkjenningspliktig arbeid, og det betyr at det kun er godkjente verksteder som kan utføre dette, sier Per Herman Pedersen i Statens vegvesen i en pressemelding.

VERDENS DYRESTE: Denne bilen ble nettopp solgt for en pris som gjør den til verdens dyreste. Og hittil er kjøperen ukjent. Video: Rolls-Royce / Storyblocks. Vis mer

I tillegg til at det er ulovlig verksteddrift, så er det også mistanke om betydelig økonomisk kriminalitet knyttet til virksomhetene.

De som ikke har overholdt regelverket risikerer politianmeldelse for skatteunndragelse fra Skatteetaten. De risikerer også anmeldelse for ulovlig verksteddrift fra Statens vegvesen, og inndragning av bruttoomsetning og utstyr fra politiet, i tillegg til etterforskning og straff.

Vegvesenet kan kalle inn biler de mistenker har blitt ulovlig chiptunet. Dersom de ikke kan godkjennes må de tilbakestilles til originalstand, og dette må bileier kunne dokumentere fra et godkjent verksted.

Noen chiptuningaktører kan ligne et ordinært verksted. Chiptuning tilbys også av omreisende virksomheter eller fra garasjer og lignende. Markedsføringen skjer ofte i sosiale medier. Chiptuning blir ofte omtalt som en optimalisering av motoren der bilen på en enkel og rimelig måte kan få mye mer krefter.

Store konsekvenser

- Men det er ingen som nevner at motorens utslipp kan øke betydelig som følge av chiptuning. Derfor er det krav om at bilen må godkjennes på en trafikkstasjon og ny effekt skrives inn i vognkortet. For at Statens vegvesen skal kunne godkjenne chiptuningen, må du kunne dokumentere at utslippene ikke er høyere enn det de var da bilen ble registrert første gang. Bilen må også tilfredsstille krav til blant annet dekk, bremser og støy som følge av den økte effekten, sier Pedersen.

Dersom man kjører trimmet bil med ikke godkjent effektøkning, kan man risikere avkorting på forsikringa ved en ulykke.

- Dette kan utgjøre betydelige beløp hvis man har skyld i en ulykke med personskader og store materielle skader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer