Storkontroll i Europa denne uken

Denne uken deltar Utrykningspolitiet i en storstilt kontroll på tvers av landegrensene.

Sjekk både foran og bak - bilbelter er dumt å droppe, farlig å glemme og dyrt å bli tatt for å ikke bruke. Foto: Colourbox.com
Sjekk både foran og bak - bilbelter er dumt å droppe, farlig å glemme og dyrt å bli tatt for å ikke bruke. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken er det virkelig ikke smart å slurve med sikkerheten i bilen, enten du er i Norge eller land i EU.

Mandag begynte nemlig TISPOL - den europeiske samarbeidsorganisasjonen for trafikkpoliti - sin ukelange bilbelteaksjon.

LES: Dette kan du få bot for

Ekstra fokus denne uken

I september i fjor gjennomførte de en lignende aksjon. Da ble over 100.000 sjåfører og passasjerer tatt for manglende bruk av setebelte, skriver TISPOL på sine hjemmesider. Det settes likevel ikke inn ekstra ressurser, i alle fall ikke i Norge.

– Nei, men de som jobber med trafikk denne uken har ekstra fokus på bruk av bilbelte, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Gjærum i Utrykningspolitiet til DinSide.

Om bilbeltebruk

 • Bruk bilbeltet riktig: det skal være festet tett inntil kroppen, og ikke være vridd, og ikke være vridd. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, er det lurt å stramme til.
 • Bruk av bilbelte reduserer faren for å bli drept eller hardt skadet med 40-50 prosent for fører og forsetepassasjerer, og 25 prosent for baksetepassasjerer.
 • Hvis alle brukte bilbelte, kunne 30 liv vært spart hvert år.
 • En kollisjon i 50 km/t uten bilbelte, tilsvarer et fall på 10 meter.


 • Kilde: Statens vegvesen


  Storkontrollen er også varslet på Utrykningspolitiets Facebook-side.

  Bilbeltet: Den viktigste livredderen

  Hva er førers ansvar?

  Ta gjerne en ekstra sjekk av passasjerene i baksetet. Det er nemlig her det slurves mest. Ikke bare er det farlig å droppe beltet, det kan også bli dyrt. Gebyret for å droppe beltet er på 1.500 kroner.

  I utgangspunktet er det den som ikke bruker belte som må betale forelegg om man blir stoppet i kontroll. Sitter du for eksempel på i en drosje uten å ta på beltet, er det altså ikke sjåføren som må punge ut.

  Men kjører du bilen, har du likevel et ansvar. Selvsagt for deg selv, men også for de yngste passasjerene. Dersom personer under 15 år dropper beltet eller annet pålagt sikkerhetsutstyr, er det bilførers ansvar, og dermed bilfører som må betale gebyr. Nytt i fjor var også at fører nå risikerer å bli anmeldt for usikrede barn i bil.

  Mer her: Gjør du disse setetabbene?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer