
Den første fleksibilen, franske Renault Scenic, ble faktisk lansert så sent som i 1996. Men allerede i dag, bare syv år etter, har fleksibilen blitt et vanlig syn på europeiske veier. Og enda mer populær vil den bli, i hvert fall etter bilfabrikantene å dømme. De lanserer nemlig nye fleksibilmodeller på løpende bånd. Bare i høst har tre nye fleksibiler dukket opp i det norske markedet; Ford Focus C-Max, nye Renault Scenic og Volkswagen Touran. Samtlige er med i vår stortest.
I slekt med flerbruksbilene
Men hva er egentlig en fleksibil? Man kan godt si at fleksibilen er i nær slekt med de store flerbruksbilene. De to biltypene har mange av de samme kjennetegnene; stor takhøyde, fleksible seteløsninger, tallrike oppbevaringsrom, koppholdere og morsomme detaljer som brilleholdere i taket og foldebord bak forseteryggene.
Også med syv seter
Det som først og fremst skiller de to biltypene er størrelsen. Mens flerbruksbiler som Chrysler Voyager og Volkswagen Sharan er rundt 470 centimeter lange og rundt 175 centimeter høye, er fleksibilene mer beskjedne i omfang. Fleksibilen er i gjennomsnitt 430 centimeter lang og 165 centimeter høy.

Tidligere var det også et annet viktig skille mellom flerbruks- og fleksibilene. Mens flerbruksbilene, som kom allerede i 1983, alltid har hatt syv sitteplasser, måtte fleksibil-eieren inntil 1999 nøye seg med fem seter. Med Opel Zafira forsvant imidlertid dette skillet og i dag leveres stadig flere fleksibiler med syv seter.
Fra 220.000 kroner
Men den kanskje aller viktigste forskjellen mellom flerbruks- og fleksibilene er prislappen. Mens de aller rimeligste flerbruksbilene koster rundt 350.000 kroner, har de fleste fleksibilene en utropspris som starter mellom 220.000 og 250.000 kroner. Dermed blir fleksibilen et interessant alternativ til kompaktklasse-baserte stasjonsvogner som Ford Focus og Volkswagen Golf.