Jukset på teoriprøven:

Straffes med karantene

I løpet av 2021 har Statens vegvesen tatt åtte personer for å jukse på teoriprøven.

TATT FLERE: Åtte ble tatt for juks på teoriprøven i 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB
TATT FLERE: Åtte ble tatt for juks på teoriprøven i 2021. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom fem og tolv måneders karantene. Det er det de åtte som jukset på teoriprøven i 2021 fikk i straff av Statens vegvesen - avhengig av alvorlighetsgrad.

- Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Derfor jobber vi aktivt for å avsløre juks, for å sikre at sjåførene har den teoretiske kunnskapen som trengs for å ferdes trygt i trafikken, sier Lill Tove Amundsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen i en pressemelding.

Statens vegvesen ved avdelingsdirektør Lill Tove Amundsen jobber aktivt for å avsløre juks på teoriprøven. (pressefoto)
Statens vegvesen ved avdelingsdirektør Lill Tove Amundsen jobber aktivt for å avsløre juks på teoriprøven. (pressefoto) Vis mer

Hvordan kandidatene jukset varierte. Noen hadde med jukselapp - andre tok bilder av prøven med mobilkameraet eller skrev ned spørsmål og svar.

To ble anmeldt

De mest alvorlige forseelsene ble anmeldt. En fordi vedkommende prøvde å ta prøven på vegne av noen andre, mens en annen søkte hjelp via mobiltelefon og øreplugg.

Den ene ble tatt for juks for andre gang - bare få dager etter at den forrige karantenetiden utløp.

Har blitt strengere

Tidligere fikk man bare to ukers karantene dersom man ble tatt for juks på teoriprøven, men i 2020 gikk Statens vegvesen hardere til verks. Nå kan man få fra 3-12 måneders karantene fra å avlegge teoriprøve dersom man blir tatt på fersken.

Klassisk juksing, som å ha med jukselapp eller google etter svar på mobilen mens man avlegger prøven, medfører 3-9 måneders karantene.

10-12 måneders karantene får man ved mer alvorlig juks, som i eksemplene over, der man møter opp på vegne av andre, tar bilder eller filmer prøven eller får hjelp av andre.

- Mørketallene er nok store, og vi vil fortsette å jobbe målrettet for å avdekke juks, avslutter Lill Tove Amundsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer