Registreringsskilt for elbiler 2019

Straks ser du nye skilter på veien

Det nærmer seg slutten for elbil-kjennemerket EV. Snart tar EB over. Vi kan også avsløre hva som kommer etter det igjen.

REGISTRERINGSSKILT FOR ELBILER: Det nærmer seg slutten for EV-skiltene på norske elbiler. Snart vil nye elbiler få bokstavkombinasjonen EB. Foto: Øystein B. Fossum
REGISTRERINGSSKILT FOR ELBILER: Det nærmer seg slutten for EV-skiltene på norske elbiler. Snart vil nye elbiler få bokstavkombinasjonen EB. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er helt sikkert. Snart tar EB-skiltene over stafettpinnen for det utgående elbil-kjennemerket EV. Det meldte Statens vegvesen så sent som i juni, til tross for at Dinside skrev det allerede i desember i fjor.

Siden tallet begynte å løpe fra «EV 10000» og oppover, betyr det at det er 90.000 mulige tallkombinasjoner. Dermed nærmer vi oss nå for alvor slutten av EV-syklusen. Ifølge Vegdirektoratet har den høyeste tallkombinasjonen på et EV-skilt nådd rundt «87000» i dag.

Ifølge nettstedet Elbilstatistikk.no var det rundt lunsjtider tirsdag 19.519 ledige EV-kombinasjoner på lager rundt omkring. Og det siste EV-skiltet som har blitt bestilt av en trafikkstasjon eller forhandler er EV 87821.

Kommer i august/september

Med dagens tempo vil det si at du vil kunne se EB i bruk i august eller september, en gang - mest trolig i september på en Tesla Model 3, med den registreringstakten elbilmerket har i siste måned i hvert kvartal.

Omtrent samtidig vil antallet elbiler i Norge passere kvartmillionen - 250.000 elbiler! På ettermiddagen tirsdag 17. juli var det registrert 247.658 elbiler, med mange hundre nye biler registrert i uka.

- Det avhenger av antall bestillinger og antall elbiler som registreres fremover, sier Jon Terje Presthus ved Vegdirektoratets kontor for kjøretøygodkjenning og registrering til Dinside.

- Men det vil trolig ikke være langt fram i tid, nei. Når EV 99999 er bestilt av en forhandler eller trafikkstasjon, vil kjennemerkeprotokollen EV være tom, og neste serie vil kunne bestilles og tas i bruk ved registrering, utdyper han.

Fikk ikke viljen sin

Norsk elbilforening ville helst ha bokstavene ES («Elektrisk Suksess»), EC («Electric Champion»), ED («Electric Drive») eller EX (slutt på drivstoff og utslipp) på elbilskiltene. Slik ble det altså ikke.

- Vi skulle jo ønske at vårt kloke råd ble fulgt av byråkratene, men Vegdirektoratets løsning gjør jo heldigvis at Elbilforeningen får viljen sin til slutt, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt Unni Berge til Dinside.

- Norske politikere må holde stø kurs i elbilpolitikken slik at ES og EX nås til slutt. Og så får vi tolke at EB står for Elektrisk bil.

Unni Berge er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Elbilforeningen. Foto: Elbilforeningen
Unni Berge er leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Elbilforeningen. Foto: Elbilforeningen Vis mer

I utgangspunktet ønsket generalsekretær Christina Bu i Elbilforeningen at «EQ» skulle ta over etter «EV». Den drømmen ble imidlertid raskt knust, da direktoratet fastslo at bokstaven «Q» ikke kan benyttes på ordinære kjennemerker.

Elbilforeningen mener dessuten det fortsatt er viktig å skille elbilskilter fra andre bilskilt, for enkelt å kunne skille når det for eksempel skal gis miljørabatt på parkering.

- Det er viktig at elbilene markeres tydelig, understreker Unni Berge.

... og dette tar over for EB

Det begynte med EL i 1999, før EK tok over i 2016. Det tok imidlertid ikke like mange år før EV tok stafettpinnen sommeren 2018. Siden da har EV vært i bruk. Alle bokstavkombinasjonene har blitt sett på som forkortelser, relatert til elbil:

  • EL = Elektrisk
  • EK = Elektrisk Kjøretøy
  • EV = Electric Vehicle (elektrisk kjøretøy på engelsk)

Men nå er det ifølge Presthus slutt på den praksisen. EB er nemlig ingen offisiell forkortelse.

- Nei. Vegdirektoratet har ingen offisiell formening om EB som en forkortelse for noe. Men hvis man vil, kan man jo selvfølgelig tolke EB som en forkortelse for «elbil», sier han.

Nysgjerrige lurer kanskje på hvilken kombinasjon som tar over for EB? Det er EC, avslører Presthus overfor Dinside.

Og de som vil kan naturligvis tolke det som «Electric Car» ... Den kombinasjonen vil aller mest sannsynlig komme allerede i 2020.

- Vi tror EC kommer om cirka et år. Hvert eneste skifte er grunn til å feire, sier Unni Berge i Elbilforeningen engasjert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer