Stram rumpeballene - bli en sikrere sjåfør

Du som har vært på langtur, har sikkert opplevd hvordan kroppen blir sliten og trettheten siger på etter hvert som kilometerne tilbakelegges. Ved hjelp av noen enkle øvelser som du kan gjøre mens du kjører, kan du motvirke dette langt på vei.

Trøtt og sliten etter langtur i bil?
Trøtt og sliten etter langtur i bil? Vis mer
Publisert

Sitter du lenge og kjører bil, utfører du det man kaller statisk muskelarbeid. Dette medfører i sin tur belastningsspenninger og muskelplager. Ved hjelp av noen øvelser kan du øke blodsirkulasjonen, og motvirke stive muskler og tretthet ved langkjøring.

Mindre tretthet, bedre sikkerhet

Mensendieck/Fysioterapeut Randi Funnemark Bræk har jobbet i 12-13 år med problemstillingen å sitte lenge stille i bil, samtidig som vi i vårt samfunn beveger mindre og mindre på oss generelt. Hun har utarbeidet en rekke øvelser til bruk under bilkjøring under mottoet "mindre tretthet, større oppmerksomhet, bedre sikkerhet". Disse øvelsene skal gjøres mens du fremdeles har begge hendene på rattet og blikket rettet rett fram på veien - og de er anbefalt av Trygg Trafikk.

Øvelser for bedre blodsirkulasjon

Egentlig er det bare å bevege seg litt på stolen iblant, eller å endre litt på sittestillingen. Det er lite som skal til for å få litt fart på blodsirkulasjonen. Funnemark Bræk har utformet syv øvelser som skal få fart på blodet og gjøre deg til en mer oppmerksom bilfører. Her er tre øvelser du kan prøve neste gang du er på langtur:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer