Ruskjøring:

Strammer inn

Fra 1. mars vil kjøring i amfetaminrus bli straffet på lik linje med dem som blir tatt for fyllekjøring.

LIK STRAFF: Fra tirsdag vil kjøring i amfetaminrus bli straffet på lik linje med dem som blir tatt for fyllekjøring. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB
LIK STRAFF: Fra tirsdag vil kjøring i amfetaminrus bli straffet på lik linje med dem som blir tatt for fyllekjøring. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom en endring i forskriften som fastslår grensene for hva som er lov av bedøvende midler i kombinasjon med kjøring på veiene, er det fra 1. mars også satt grenser for det sentralstimulerende stoffet amfetamin.

– Bare i 2020 ble det registrert over 10 000 anmeldelser for ruspåvirket kjøring, og mange av disse er påvirket av andre rusmidler enn alkohol. Særlig vet vi at mange blir tatt for kjøring i amfetaminrus, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).

I den reviderte forskriften er det satt grenser tilsvarende 0,5 og 1,2 promille og med tilsvarende straffeutmåling som for kjøring under alkoholpåvirkning.

Bakgrunnen for endringen er rapporten «Revidering av forskrift om faste grense for påvirkning av andre berusende eller bedøvende middel enn alkohol m.m., utarbeidet av en referansegruppe ledet av Oslo Universitetssykehus, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet.

Du kan lese hele rapporten i sin helhet her.

– Det er på høy tid å likestille amfetaminbruk med alkohol. Innføringen av faste grenser vil være bra for trafikksikkerheten, bidra til likebehandling av bilister som kjører i ruspåvirket tilstand, og til mer effektiv rettsbehandling, sier Nygård i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.