Når du søker om førerkort må du også oppfylle en rekke helsekrav.
Ved å levere en egenerklæring om egen helse til trafikkstasjonen, bekrefter du også at du er frisk nok til å kjøre.
Har du en sykdom eller en tilstand som tilsier at det kan påvirke kjøreevnen, må du i tillegg ha en helseattest fra legen din. Nå er helsekravene for å få og beholde førerkortet strammet kraftig inn. Kravene, som EU har hatt en stund, trådte i kraft fra 1. oktober 2016 i Norge.
Enklere prosess
Hensikten er størst mulig trafikksikkerhet, og for veldig mange vil de nye kravene gjøre hele søkeprosessen betydelig enklere, skriver helsedirektoratet i en pressemelding.
- Det blir nå enklere for legene og førerkortsøkerne å se hvilke krav som gjelder, det blir mindre rom for skjønn, og dermed mer lik behandling, sier divisjonsdirektør Svein Lie i en kommentar.
Mange i risikosonen
Selv om det skal være enklere enn før å søke og få attesten, er reglene strammet inn for enkelte grupper. Dette skriver Helsedirektoratet:
- Diabetes: Personer med diabetes har en noe økt risiko for trafikkuhell, særlig ved bruk av legemidler som kan gi hypoglykemi, også kjent som lavt blodsukker. De nye reglene skjerper kravet til oppfølgning av diabetespasienter som har hatt anfall av alvorlig hypoglykemi.I oppfølgningen skal det settes inn tiltak som gjør at slike anfall ikke gjentar seg. Anfall av alvorlig hypoglykemi betyr at anfallet er så kraftig at det medfører bistand fra andre.
- Legemidler: Noen legemidler fører til trafikkfarlig atferd. Sjåfører som bruker vanedannende legemidler, som beroligende midler i gruppen diazepam/benzodiazepiner i store doser eller fast bruk flere ganger daglig, må enten slutte eller gå over til et annet legemiddel hvis de fortsatt skal kunne kjøre bil.
- Søvn: Nesten hvert femte dødsfall i trafikken skyldes at sjåføren har falt i søvn. Noen pasienter med søvnapnè eller narkolepsi er mer utsatt for dette. De dette gjelder må derfor vurderes av spesialist for å bestemme om de oppfyller helsekravene. Det er fastlegene som skal vurdere når henvisning til spesialistbehandling er nødvendig.
- Kols: For pasienter med respirasjonssvikt, først og fremst de med alvorlig kols, er det nå krav til lungefunksjon som fastlegen eller spesialist må måle og vurdere.
- Kognitive funksjoner: Kan for eksempel være demens. Her skal legene på en mer enhetlig måte undersøke søkernes evne til å tenke og reagere i trafikken. Kravet til undersøkelsen av slike funksjoner gjelder også andre søkergrupper enn de med mulig begynnende demens.
- Yrkessjåfører må ha syn på begge øynene: De nye kravene innebærer også at du som yrkessjåfør må ha syn på begge øynene for å kunne besitte førerkort innenfor gruppe 2 og 3. Det gjelder da lastebiler og busser, klasse C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D og DE. Du må med andre ord ha noe syn på det dårligste øyet.
Kan søke om dispensasjon
For noen grupper medfører de nye helsekravene derimot en liberalisering.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger