Stressa med kalde føtter

God temperatur i kupeen under kjøring er uhyre viktig. Den bør helst ligge mellom 20-22 grader for at vi skal kunne fungere best og yte mest mulig. Blir det varmere eller kaldere enn dette kan det påvirke trafikksikkerheten.

Til vinteren vildu raskt merke akkurat hvor godt -eller dårlig- varmeapparatet i bilen din fungerer.
Til vinteren vildu raskt merke akkurat hvor godt -eller dårlig- varmeapparatet i bilen din fungerer. Vis mer
Publisert

Vi nærmer oss vinteren med kulde og frost. Da er det viktig med et varmeapparat som kan bringe temperaturen i kupeen opp før du legger ut på veien.

Kulde=stress

Kulde fungerer som en stressfaktor. Hvis det er kaldt i kupeen, vil dette påvirke yteevnen din. Du vil ta beslutninger kjappere, men antall feilhandlinger vil øke. Er det kaldt rundt deg, og hvis kroppstemperaturen din i tillegg begynner å synke, vil stresseffekten øke. Dette betyr at hvis du for eksempel får kalde føtter under kjøring, synker graden av komfort og det vil virke distraherende. Har du i tillegg nedkjølte hender vil koordinasjonen din forverres.

Omgivelsene

Temperaturen er kun en av mange stressfaktorer, som alle er med på å påvirke din yteevne som trafikant. Hvor mye temperaturen har å si for din dyktighet som sjåfør, avhenger også av omgivelsene. Kjører du for eksempel i tett bytrafikk, er det så mye annet som krever din oppmerksomhet at kulden ikke vil virke fullt så stressende. Men hvis du derimot kjører på landeveien, skal det mindre nedkjøling til før det begynner å påvirke trafikksikkerheten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer