Kreativ fartskontroll

Strikket sin egen fotoboks

En beboer langs en trafikkert vei strikket sin egen fotoboks og satte den opp for å få bilistene til å dempe farten. En annen snekret noe som liknet ei fuglekasse.

HJEMMELAGD: Flere har forsøkt seg på hjemmelagde bokser for å få ned farten der de bor. Foto: Vegvesenet
HJEMMELAGD: Flere har forsøkt seg på hjemmelagde bokser for å få ned farten der de bor. Foto: Vegvesenet Vis mer
Publisert

Dette er bare to av de gode historiene til fotoboksen som fyller 30 år i år.

De første fotoboksene dukket opp langs norske veier i 1988. Bare siden 2005 har de «tatt» 1,5 millioner bilister for fortkjøring og delt ut bøter for 3,7 milliarder kroner. I dag finnes det 257 såkalt punkt-ATK (Automatisk trafikkontroll) fotobokser og 26 strekning-ATK, der farten måles over en strekning på fra to til 20 kilometer.

Kraftig reduksjon

Resultatet er ikke bare en betydelig inntekt til statskassa, men også en stor nedgang i antall ulykker og drepte på de aktuelle strekningene. En undersøkelse som Transport økonomisk institutt (TØI) gjorde i 2014 på 14 strekninger før og etter at fotobokser ble plassert ut, viser en reduksjon i antall drepte og hardt skadde på opptil 50 prosent.

Den største nedgangen skjedde med streknings-ATK, som hadde 38 ulykker med 16 drepte før boksene ble satt opp på de aktuelle strekningene og 22 ulykker med tre drepte etter.

Sagd ned og sprengt

– Det var mye rabalder da vi begynte å plassere ut fotobokser langs veiene, minnes Arve Nyborg, som sammen med Per Engeseth hadde ansvaret for å utvikle fotoboksene for Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer