Dette er bare to av de gode historiene til fotoboksen som fyller 30 år i år.
De første fotoboksene dukket opp langs norske veier i 1988. Bare siden 2005 har de «tatt» 1,5 millioner bilister for fortkjøring og delt ut bøter for 3,7 milliarder kroner. I dag finnes det 257 såkalt punkt-ATK (Automatisk trafikkontroll) fotobokser og 26 strekning-ATK, der farten måles over en strekning på fra to til 20 kilometer.
Kraftig reduksjon

Slik skal Vegvesenet få oss til å sette ned farten
Resultatet er ikke bare en betydelig inntekt til statskassa, men også en stor nedgang i antall ulykker og drepte på de aktuelle strekningene. En undersøkelse som Transport økonomisk institutt (TØI) gjorde i 2014 på 14 strekninger før og etter at fotobokser ble plassert ut, viser en reduksjon i antall drepte og hardt skadde på opptil 50 prosent.
Den største nedgangen skjedde med streknings-ATK, som hadde 38 ulykker med 16 drepte før boksene ble satt opp på de aktuelle strekningene og 22 ulykker med tre drepte etter.

Sagd ned og sprengt
– Det var mye rabalder da vi begynte å plassere ut fotobokser langs veiene, minnes Arve Nyborg, som sammen med Per Engeseth hadde ansvaret for å utvikle fotoboksene for Norge.

Nå blir det enklere å sjekke hvor mye du har brukt på bompasseringer
– Mange protesterte og mente at de slett ikke hadde kjørt for fort. Vi hadde nok nærmere 70 rettssaker i året fra bilister som mente at de var feilmålt, men de fleste av disse endte opp med å måtte betale saksomkostninger i tillegg til boten. Ingen har så langt klart å dokumentere målefeil, sier Nyborg, som også husker at folk gikk til fysisk angrep på boksene:
– I begynnelsen, da det var vanlig kamera med film i boksene, ble de sagd ned, sprengt og skutt på. Jeg husker en i Evje som sagde ned en fotoboks, slepte den etter bilen og dumpet den i ei elv. Vegvesenet leide dykkere som fant igjen boksen og siden filmen i fotoapparatet var like fin, ble det nok bot for både det ene og andre på vedkommende.
– Etter at vi startet med digitalisering av bildene i 2001 er det liten vits i år angripe boksene. Bildene blir umiddelbart overført til en server hos politiet, sier Nyborg.

Fem på topp
Av de mer enn 300 fotoboksene på norske veier, er dette de fem som tok inn mest penger til statskassa i 2017:
- E18 Hovet/Brattås, Porsgrunn kr 14,4 mill
- RV 159 Rælingstunellen kr 13,6 mill
- E39 Mannsfjelltunellen kr 7,5 mill
- E18 Svartskog, Oppegård kr 7,4 mill
- RV4 Åneby, Nittedal kr 7,3 mill
