Stueren dieselmotor?

Med år 2000 kommer løsningen på utslipp av partikler fra dieselmotorer. Peugeot og Citroën har utviklet et system som filterer vekk partiklene og brenner de opp.

Stueren dieselmotor?
Publisert

Sammenliknet med bensinmotoren er dieselmotoren en langt mer effektiv motor. Ikke bare fordi den utnytter brennstoffet mer effektivt, men også fordi brennstoffet i seg selv inneholder mer energi enn hva bensin gjør.

Diesel er effektivt, men partiklene er farlige

Fordelen gir seg utslag i lavere forbruk og mindre utslipp, blant annet av klimagassen CO2. Med fremveksten av mer avanserte dieselmotorer med direkte innsprøytning og Common-Rail har både utslipp og forbruk gått ytterligere ned. Problemet har vært partiklene. Trass i at de fleste moderne dieselmotorer har katalysator greier partiklene å unnslippe. De er rett og slett for små til at man greier å gjøre noen med dem.

Men det er nå historie. Peugeot og Citroën har utviklet verdens første partikkelfilter til personbiler. Filteret er montert sammen med bilens katalysator og består av en porøs enhet av silisiumkarbid med kanaler som fanger opp partiklene som ellers ville ha sluppet ut gjennom eksosen.

Ettertenning renser filteret

Og når filteret er fullt, vanligvis etter 400 - 500 kilometer, renser bilen det selv. For ved en temperatur på 550 grader celsius brenner partiklene opp, og setter man til stoffet Eolys (som er ceriumbasert) senkes temperaturen til 450 grader. Problemet for ingeniørene var bare å finne en løsning på hvordan man øker temperaturen på eksosen fra de vanlige 150 gradene og opp til 450 grader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer