Formel 1-teknologi på gata

Suges til bakken

Svær vifte skal gi supergrep på ny superbil.

FORMEL 1-TEKNOLOGI: Gordon Murray børster støv av sin suksessfulle vifte som suger bilen til bakken. Formel 1-bilen ble bare brukt i ett løp - som den vant. Nå skal vi snart se den på en gateregistrert bil. Illustrasjon Gordon Murray Design
FORMEL 1-TEKNOLOGI: Gordon Murray børster støv av sin suksessfulle vifte som suger bilen til bakken. Formel 1-bilen ble bare brukt i ett løp - som den vant. Nå skal vi snart se den på en gateregistrert bil. Illustrasjon Gordon Murray Design Vis mer
Publisert

Om denne bilen kommer i produksjon, blir det trolig verdens mest aerodynamikk-avanserte bil som verden har sett. Her gjøres det seriøse grep for å sikre nettopp grep.

Formel 1 konstruktør

Mannen mak den linjelekre superbilen er ingen ringere enn Gordon Murray. Han har utviklet Formel 1-biler i over 30 år for Brabham og McLaren og ført store navn som Ayrton Senna og Alain Prost til seiere.

Han har også ikon som McLaren F1 og Mercedes SLR McLaren på samvittigheten. Nå skal det sies at han aldri har vært spesielt fornøyd med å ha sistnevnte, for Mercedes krevde for mange kompromisser, men likevel.

SLIK SKAL DET FUNKE: Viften suger luft både fra kanaler fra undersiden og fra oversiden. Det skal fungere både som kjøling og gi fordeler som bedre martrykk, mindre løft og mindre turbulens bak bilen. Systemet skal ha forskjellig virkemåte etter kjørestil og kjøremodus. Illustrasjon: Gordon Murray Design.
SLIK SKAL DET FUNKE: Viften suger luft både fra kanaler fra undersiden og fra oversiden. Det skal fungere både som kjøling og gi fordeler som bedre martrykk, mindre løft og mindre turbulens bak bilen. Systemet skal ha forskjellig virkemåte etter kjørestil og kjøremodus. Illustrasjon: Gordon Murray Design. Vis mer

Siden 2007 har han drevet Gordon Murray Design, og der er derfra denne superbilen kommer.

Den linjelekre og superkule Gordon Murray Automotive T. 50 blir allerede kalt arvtakeren til McLaren F1, for den ser fantastisk ut.

Og det er hekken som får størst oppmerksomhet. For den preges av en 44 cm stor vifte og et rør rett inn i bilen. Dens oppgave er regelrett å suge bilen fast i bakken når du trenger skikkelig veigrep.

Er det noe Gordon Murray kan, så er det aerodynamikk. Jobben hans har vært å kappe hundredeler, blant annet med vekt og aerodynamikk. Og ideen om vifte for å suge seg til ekstra downforce ser vi i hans Brabham BT46 fra 1978 og den er forbausende lik.

Dagens konstruksjon er selvfølgelig langt mer raffinert. Nå er den store vifta integrert med alle andre systemer, slik at den kun virker når det trengs, og i samarbeid med de andre aktive spoilerne på bilen.

Sammen med to bevegelige hekkspoilere er det laget seks forskjellige aero modes. Auto er standardprogrammet, der bilens hjerne selv bestemmer når systemene skal jobbe.

LEKKER: Murray har aldri vært fan (haha) av store vinger og synlige aerodynamiske virkemidler, men denne hekken går ingen upåvirket fra. Illustrasjon. Gordon Murray Design
LEKKER: Murray har aldri vært fan (haha) av store vinger og synlige aerodynamiske virkemidler, men denne hekken går ingen upåvirket fra. Illustrasjon. Gordon Murray Design Vis mer

Med bremsene i bunn, aktiveres Brake Mode. Da står spoilerne rett opp og vifta slås på for å doble marktrykket.

De fire neste modusene er brukervalgte. Kjører du på en bane ønsker du High Downforce Mode, mens du velger Streamline Mode på motorveien. Da reduseres luftmotstanden med ti prosent og sikrer høy hastighet rett fram samtidig som man også sparer penger.

I denne modusen stenges luftekanalene fra undersiden av bilen opp til vifta, samtidig som vifta går på full fart for å redusere draget bak bilen og skaper et virtuelt lenger hekkparti slik at luften slipper lettere, ifølge Murray.

Vmac Mode bruker det samme prinsippet, men brukes sammen med 30 hester fra bilens 48-volts hybridsystem.

Det er verdt å tenke på at bilen bare veier fantastisk lave 980 kilo.

Test Mode er egentlig et «show-off-modus» der flaps vinker og vifta blåser, til ære for dem som ser på.

700 hester

Under vifta finner vi en 4-liters høyturtalls selvaspirerende V12-motor med variable ventiler, utviklet av Cosworth. Maks turtall blir 12.100 omdreininger.

Mildhybridsystemet på 48 volt inneholder en elektrisk startmotor/generator som dytter ytterligere 40 hester i korte perioder.

Girkassa er noe så uvanlig som 6-trinns manuell, fordi kundene ønsker det. Og de vil få en formel 1 opplevelse, for de fem første girene ligger tett, mens 6. er et høygir. Det brukes for å holde bensinforbruket og støynivået nede på veien.

Noe endelig design er fortsatt ikke vist, kun skisser. Men Gordon Murray er ikke spesielt glad i svære vinger som får bilen til å se ut som en rundetidsjager. Og han vil at den skal være praktisk, akkurat som superbilen McLaren F1. Den hadde seteplass og bagasjerom for tre, klimaanlegg og hi-fi lyd. Ganske uvanlig for 27 år siden. T50 skal være bedre på alt.

Det er ikke bestemt hvor mange biler som skal bygges, men det skal være få, for å holde eksklusiviteten oppe. Og det bør den være, for du må ut med drøyt 30 millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer