Superbillig "xenon-lys"

Xenon-lyktene ser ut til å ha kommet for å bli, til glede for noen - og irritasjon for andre. Nå kommer ordinære halogenpærer med samme farvetemperatur som xenon-lyktene.

Publisert
Sist oppdatert

Xenonlykter, eller gassutladningslamper som det heter på fagspråket, produserer et mye hvitere lys enn de gulaktige lyskjeglene som produseres av ordinære halogenlykter. Det blåhvite xenon-lyset imiterer dagslys, noe som ifølge ekspertene skal gi en rekke fordeler. Ikke bare gir xenonlys større kontraster, jevnere lys, bedre sidebelysning og generelt bedre sikt - i tillegg skal det gi mindre belastning for det menneskelige øyet.

Blende-effekt

Sistnevnte er selvsagt en sannhet med modifikasjoner. Det er ingen tvil om at xenon-lykter er en fordel for øynene til den som sitter bak lyktene. Men som du sikkert har opplevd, er det ikke alltid like behagelig å møte biler med xenon-lykter, selv om biler med gassutladningslamper alltid har automatisk høydejustering av frontlyktene.

Etteraper xenon-lyktene

Uansett, det tok ikke lang tid før lyspæreprodusentene fant ut at xenon-lyktene skapte et marked for halogenpærer som gir et xenon-lignende lys. Blant annet lanserte Philips sine såkalte Blue Vision-pærer allerede i 1998. Disse pærene har en farvetemperatur på 3.400 Kelvin, noe som gir en xenonlignende, blåhvit lyskjegle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer