Superbillig "xenon-lys"

Xenon-lyktene ser ut til å ha kommet for å bli, til glede for noen - og irritasjon for andre. Nå kommer ordinære halogenpærer med samme farvetemperatur som xenon-lyktene.

Publisert
Sist oppdatert
Superbillig "xenon-lys"

Superbillig "xenon-lys"

 1. Store bilder


Xenonlykter, eller gassutladningslamper som det heter på fagspråket, produserer et mye hvitere lys enn de gulaktige lyskjeglene som produseres av ordinære halogenlykter. Det blåhvite xenon-lyset imiterer dagslys, noe som ifølge ekspertene skal gi en rekke fordeler. Ikke bare gir xenonlys større kontraster, jevnere lys, bedre sidebelysning og generelt bedre sikt - i tillegg skal det gi mindre belastning for det menneskelige øyet.

Blende-effekt

Sistnevnte er selvsagt en sannhet med modifikasjoner. Det er ingen tvil om at xenon-lykter er en fordel for øynene til den som sitter bak lyktene. Men som du sikkert har opplevd, er det ikke alltid like behagelig å møte biler med xenon-lykter, selv om biler med gassutladningslamper alltid har automatisk høydejustering av frontlyktene.

Etteraper xenon-lyktene

Hva med deg?

Synes du xenon-lykter
blender? (Avsluttet)
Nei(55%) 1839
Ja(45%) 1477
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Uansett, det tok ikke lang tid før lyspæreprodusentene fant ut at xenon-lyktene skapte et marked for halogenpærer som gir et xenon-lignende lys. Blant annet lanserte Philips sine såkalte Blue Vision-pærer allerede i 1998. Disse pærene har en farvetemperatur på 3.400 Kelvin, noe som gir en xenonlignende, blåhvit lyskjegle.

Andre generasjon

Nå er andre generasjon Blue Vision på markedet. De nye pærene har en farvetemperatur på 4.000 Kelvin, noe som gir et enda hvitere lys. Dette skal ifølge Philips gi svært god sikt og mindre belastning på førerens øyne.

Selv om de nye Blue Vision-pærene ikke gir et like godt lys som xenonlykter, gir de et bedre og mer naturtro lys enn ordinære halogenpærer. Og i tillegg kan du jo innbille naboen at du faktisk har anskaffet deg xenonlykter.

500 timer levetid

Superbillig "xenon-lys"


Philips lover at de nye Blue Vision-pærene skal ha like lang levetid som produsentens ordinære halogenpærer, noe som vil si 500 timer. Pærene leveres både som H1, H3, H4, H7, HB3 og HB4.

Veiledende priser per stykk inklusive moms:

 • H1: 194 kroner
 • H3: 192 kroner
 • H4: 188 kroner
 • H7: 208 kroner
 • Store bilder finner du her.

  Relaterte artikler:

 • TIPS: Alt om bil-lys
 • TEKNIKK: Xenonlys
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer