Fisker EMotion lansert

Superelbilen er ett steg nærmere virkelighet

Elbilen Fisker EMotion er vist fram i USA. Rekkevidden er imidlertid skrumpet inn til «bare» 65 mil. Men det er fortsatt bedre enn Tesla.

FISKER EMOTION LANSERT: Søndag avduket dansk-amerikanske Henrik Fisker selv superbilen som skal komme på markedet i 2019. Foto: AFP
FISKER EMOTION LANSERT: Søndag avduket dansk-amerikanske Henrik Fisker selv superbilen som skal komme på markedet i 2019. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter måneder med flørting har endelig Fiskers EMotion blitt vist fram for publikum. Det skjedde på den store elektronikkmessa CES i Las Vegas, 8. januar, av den danske gründeren og administrerende direktøren, Henrik Fisker selv.

For sju måneder siden viste vi dere de første bildene av danskens superelbil. I desember kom nyheten om at EMotion skulle få 80 mils rekkevidde, med lading på ett minutt.

Tesla-konkurrent

Henrik Fisker tonet imidlertid ned bilen noe, da han presenterte den i Las Vegas. Rekkevidden er nå «nedjustert» til om lag 65 mil (400 miles). Batteriet som skal levere varene er på 143 kilowattimer (kWt).

Det er likevel bedre enn hovedkonkurrenten Tesla. Elon Musks ypperste modell, Tesla Model S P100D (100 kWt), har en oppgitt rekkevidde på 613 kilometer.

Om rekkeviddetallene til EMotion også er amerikanske (EPA), betyr det at bilen har et stort fortrinn på Teslas europeiske NEDC-tall. De amerikanske testene er nemlig mye strengere enn de i Europa - vel og merke før WLTP tar over for den kritiserte NEDC-ordningen.

Klikk for større bilder:

SPENNENDE: De foreløpige bildene av Fisker EMotion gjør at bilentusiaster gleder seg til neste steg i lanseringsstigen. Foto: Fisker

Kommer i 2019?

Null til 100 km/t skal gå på cirka tre sekunder. Topphastigheten skal være 257 km/t, ifølge flere medier.

Og som seg hør og bør for en moderne super-elbil: EMotion skal bli selvkjørende på nivå 4, slik at den tar over mye av kjøringen selv.

Prismessig vil i alle fall EMotion kunne hevde seg. 130.000 dollar er nemlig i samme prisklasse som nevnte Model S P100D på det amerikanske markedet.

Og ifølge planen skal produksjonen kjøres i gang i liten skala allerede fra 2019.

- En ny epoke

Ifølge Electrec.co sa Henrik Fisker følgende under presselanseringen søndag:

«Vi går nå inn i en ny epoke for hvordan verden tenker på kjøretøyer, måten elektriske biler blir ladet og måten personlig forbrukerelektronikk blir drevet. Med EMotion presenterer vi et kantete, dramatisk og følelsesladet design og komplementerer det med teknologisk innovasjon som flytter oss inn i framtiden. Det er denne balansen som har gjort forbrukerne våre følelsesmessig knyttet til merkevaren vår».

Så kan man selvfølgelig spekulere i om EMotion faktisk lever opp til lovnadene sine. Det er nemlig ikke alle som er like sikre på at bilen blir en realitet - selv om den har kommet så langt som til avdukningen i Las Vegas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer