Mitsubishi Outlander PHEV på  prøve

SUV-mesteren forbedret

DET DU IKKE SER: For å gjøre kjøreopplevelsen med Outlander bedre, har Mitsubishi tatt noen grep som ikke synes. Karosseristivheten er blitt forbedret ved bruk av limt karosseri, understellet er oppgradert og Bilstein-dempere montert - dessuten mer egnede dekk. Disse forbedringene er nå tilgjengelig i den nye, øverste utstyrspakken ved navn S Edition (bilen til høyre). Foto: Knut Moberg
DET DU IKKE SER: For å gjøre kjøreopplevelsen med Outlander bedre, har Mitsubishi tatt noen grep som ikke synes. Karosseristivheten er blitt forbedret ved bruk av limt karosseri, understellet er oppgradert og Bilstein-dempere montert - dessuten mer egnede dekk. Disse forbedringene er nå tilgjengelig i den nye, øverste utstyrspakken ved navn S Edition (bilen til høyre). Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert

Den vakte berettiget oppsikt da den ble presentert på bilmessen i Paris høsten 2012 og vi brukte ordet genistrek da vi beskrev våre første inntrykk av bilen på norsk jord noen måneder senere. Det er selvsagt Mitsubishi Outlander PHEV vi snakker om, den ladbare SUV-en som ble Norges mest solgte SUV i fjor, og til og med nest mest solgte bil totalt i et euforisk 2016-bilmarked.

I Europa er det mest solgte ladbare hybrid - den er hittil solgt i 100.000 eksemplarer - hvorav hele 10.000 i Norge.

FORTSATT TUNG: Med en egenvekt fra 1860 kilo utrettes ikke mirakler, men nyeste versjon av Outlander PHEV er blitt bedre å kjøre. Styrefølelsen er bedre, og i S-Edition sitter bilen bedre  på veien under aktiv kjøring. Foto: Mitsubishi
FORTSATT TUNG: Med en egenvekt fra 1860 kilo utrettes ikke mirakler, men nyeste versjon av Outlander PHEV er blitt bedre å kjøre. Styrefølelsen er bedre, og i S-Edition sitter bilen bedre  på veien under aktiv kjøring. Foto: Mitsubishi Vis mer

Stadig forbedret

Vi testkjørte Outlander PHEV igjen i oppgradert versjon etter midtlivsoppdateringen den fikk for over et år siden. Det meste vi testet her gjelder fortsatt i 2017 med noen unntak, så vi går ikke gjennom alt på nytt. Men som vi skal se, har Mitsubishi tatt en del grep for å forbedre kjøreopplevelsen. Dette mens vi venter på etterfølgeren, som skal få mer enn doblet el-rekkevidde.

(Vi minner om at PHEV står for Plug-in Hybrid Electric Vehicle - altså ladbar hybrid).

Det er stort sett denne modellen Mitsubishi selger noe særlig av, men nye modeller er på trappene - til høsten kommer en mindre SUV ved navn Eclipse Cross.

TRIVES PÅ FJELLET: S-AWC-systemet gjør at moment fordeles til hjulene som trenger det til enhver tid, noe som sikrer god fremkommelighet. Foto: Mitsubishi
TRIVES PÅ FJELLET: S-AWC-systemet gjør at moment fordeles til hjulene som trenger det til enhver tid, noe som sikrer god fremkommelighet. Foto: Mitsubishi Vis mer

Nyeste oppgradering testkjørt

Og den japanske SUV-spesialisten ønsket nå å vise hvordan modellen har utviklet seg i løpet av sine fire år på markedet, ved å la oss prøvekjøre 2017-utgaven på fjellveier mellom Gol og Hemsedal.

Teknisk er bilen fortsatt basert på en avansert drivlinje med en bensinmotor og to elmotorer - en foran og en bak. Bensinmotoren vil stort sett ha som funksjon å generere strøm til batteriet slik at elmotorene kan drive for- og bakhjulene.

Av funksjoner som ikke har vært med fra start, er muligheten for å kreve kjøring på bare strøm, med en «EV»-knapp på midtkonsollen.

Firehjulsdriften er fortsatt av typen S-AWC, men i sitt nyeste utviklingstrinn.

Fordelingen av krefter skjer både forover og bakover og sidelengs - til de hjulene som trenger momentet mest til enhver tid. Den skal dermed hjelpe bilen til å holde den kursen føreren «staker ut» via rattet.

Testresultat

Mitsubishi Outlander PHEV S Edition

Bedre å kjøre, kan kjøres økonomisk med riktig bruksmønster, stillegående, komfortabel

Bilen kjennes tung, daterte interiørdetaljer - blant annet multimedia-skjermen

Mer avansert versjon

Vi fikk prøve systemet i sin hittil mest fullendte form i versjonen S Edition, som nå kommer på markedet. (Introduksjonsprisen er 490.000 kroner levert Drammen). Det er ikke en begrenset utgave, men presenteres som en egen utstyrsgrad over til nå mestselgende Instyle +, men har også fordelen å være bedre å kjøre aktivt.

I praksis betyr det at hjulene har bedre kontakt med underlaget, bilen føles mindre «oppå», slik at det effektive firehjulsdriftssystemet kommer bedre til sin rett. Sammen med den mer presise styrefølelsen, gjør dette at Outlander oppleves mye mer tilfredsstillende på veien også når man gir på litt.

Limt karosseri

Selv om bilen ser ganske lik ut, er det gjort en del både med og under skallet. Limte i stedet for sveisede karosseriskjøter gir stivere karosseri og dette i kombinasjon med omkalibrert fjæring og nye Bilstein-dempere, gjør ritt til å gi den beskrevne forbedringen av kjørefølelsen.

Det blir lovet at disse forbedringene etterhvert vil komme også på de øvrige utstyrsversjonene.

For øvrig har S Edition en del oppgraderinger som maskerer den litt aldrende interiørdesignen, blant annet med nye sportsseter. Eksteriøret er subtilt annerledes med mørk krom i grillen og på felgene samt sort tak.

OPPGRADERT: Interiøret i Outlander PHEV er ikke det mest moderne på markedet lengre, men med S Edition får man mer godfølelse, med seter som gir enda bedre støtte, bedre materialvalg og sømmer både her og der. Foto: Mitsubishi
OPPGRADERT: Interiøret i Outlander PHEV er ikke det mest moderne på markedet lengre, men med S Edition får man mer godfølelse, med seter som gir enda bedre støtte, bedre materialvalg og sømmer både her og der. Foto: Mitsubishi Vis mer

Konklusjon

Outlander PHEV går med nødvendige oppdateringer inn i siste del av sin karrière før neste modell kommer. Det er særlig S Edition-utgaven som er å anbefale dersom man har et budsjett oppunder halvmillionen. Så er det verdt å minne om at poenget med en ladbar hybrid må være å kjøre så økonomisk som mulig, altså ha et kjøremønster med hovedsakelig begrenset kjørelengde og langturer mer unntaksvis. Dessuten må man gidde å lade den så sant det er mulig.

Tatt i betraktning hvor mye, og nå forbedret, bil man faktisk får for pengene, mener vi Outlander PHEV fortsatt er verdt sin femmer på terningen.

Les også:

Video:

Se hvordan det fungerer på Outlander PHEV. Vis mer
Mitsubishi Outlander PHEV - Tekniske data
Bensinmotor
Slagvolum:1.998 ccm
Effekt:121 hk
Dreiemoment:190 Nm
v. o/min.4.500
Elmotorer
Effekt elmotor F:82 hk
Dreiemoment elmotor F:137 Nm
Effekt elmotor B:82 hk
Dreiemoment elmotor B:195 Nm
- Rekkevidde som elbil54 km
- Rekkevidde totalt880 km
Samlet effekt - system:202 hk
Hybridbatteri:Li-ion, 300 Volt
Kapasitet12 kWt
0-100 km/t:11 sek.
Toppfart:170 km/t
Oppgitt forbruk:0,17 l/mil
Oppgitt CO2-utslipp:41 g/km
Oppgitt NOx-utslipp:3,3 mg/km
Lengde:469,5 cm
Bredde:180 cm
Høyde:171 cm
Akselavstand (cm):267 cm
Vekt:1.860 kg
Bagasjeromsvolum:463 liter (VDA)
Tankvolum:45 liter
Tilhengervekt:1.500 kg
Pris fra kr.:412.600

Flere bilder:

Bildeserie: Mitsubishi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer