Det er snart tre måneder siden BMW fyrte av startskuddet, for andre etappe i den nyeste BMW 7-seriens livsløp. Den betydelige ansiktsløftningen og tekniske oppgraderingen av sjette generasjon av 7-serien, ble da presentert under et lanserings-show i Shanghai.

BMW 7-serie testet
Det var på tide med en fornyelse nå, da erkerivalen Mercedes S-klasse ble oppgradert sommeren 2017.
Vi har nå fått prøvekjøre bilen i sin gedigne 750Li xDrive-versjon, og vi fikk også såvidt kjørt den nye hybrid-utgaven 745 Le - et kraftig løft, i forhold til den utgående hybriden.
Pop i Kina
Årsaken til den kinesiske premièren er at det kinesiske markedet tar unna over 40 prosent av produksjonen av 7-serien, der eierne for øvrig har en snittalder på under 40 år.

Den mer massive fremtoningen, med smalere lykter og vesentlig forstørret grill (40 prosent større enn før), handler da også mye om å bli enda mer populær i Kina, der 7-serien kan ha blitt ansett som litt for lite differensiert i forhold til 5-serien.

Kan det bli bedre?
Da vi så de første bildene, tidligere i år, syntes vi grillen så i overkant prangende ut, men når vi betrakter bilen i det virkelige liv, synes vi faktisk grillen kler bilen relativt godt.
Dette er og blir en luksusbil, og det er nå mer tydelig. Og i og med at vår egen Kong Harald er blitt observert i en 7-serie (hybrid), passer det vel desto bedre at bilen får en mer majestetisk fremtoning…

Gjør mer av seg
Og den mest kongelige er selvsagt den lange versjonen - også den foretrukket av kineserne. Mens standardutgaven har en akselavstand på 307 centimeter, er den lange strukket til 321 og en total lengde på 526 centimeter (standard: 512). Bilen har altså med ansiktsløftningen vokst en anelse i lengden også (pluss 2,3 cm).
Takket være den høyere fronten er bilens profil merkbart endret. L-designen på kromlisten har til hensikt å gi en tydeligere karakter. Linjene rundt hjulbuene er samtidig blitt mer markante.

Her er BMWs kjempe-SUV
Sett bakfra er det de smale tredimensjonale baklyktene som kjennetegner den oppgraderte modellen. Under kromlisten på bagasjeromsluken strekker deler av baklyset seg over hele bilens bredde. En rekke nye linjer tar opp designen fra fronten. Enderørene er fortsatt integrerte i støtfangeren.

Flere nye farger og aluminiumsfelger er også tilgjengelig. Testbilen på bildene hadde en etter vår mening litt kjedelig gråfarge, ved navn Bernina Grey (av onde journalist-tunger døpt «sølevann-grå»).
Interiøret i testbilen er definitivt ikke kjedelig. Som vi er vant til fra før sitter vi utmerket godt i førersetet, og likeledes som passasjer - noe som egentlig bare skulle mangle i en luksuslimousin, med forlenget akselavstand og bakseter med justeringsmuligheter alle veger - dessuten med muligheter for betjening av hver sin individuelle tablet i forseteryggen, via en mobil skjerm integrert i midtkonsollen bak.

For vår del er det likevel selvsagt førerplassen som har prioritet, og der har vi det som plommen i egget i 7-serien. Oppgraderingen er omfattende og innebærer naturlig nok at det konservative instrumentpanelet, med runde instrumenter, er erstattet med BMWs heldigitale Live Cockpit, som vi først lærte å kjenne i nye X5.

Fem skjermer
Instrumenter og multimedieskjerm er ikke sømløst integrert som hos Mercedes, men separert i to tydelig adskilte og ulike enheter, og helheten er mer tydelig førerorientert. I tillegg til de to digitale enhetene foran, var det i tillegg tre skjermer bak - to integrert i seteryggene, og den tidligere nevnte tablet i midtarmlenet.
Nyeste generasjon I-Drive fungerer upåklagelig, via dreiehjulet, som kan suppleres både med gestuell betjening (håndbevegelser) for enkelte utvalgte funksjoner, berøringsskjerm og, for å komplettere de mange betjeningsmulighetene, stemmeassistenten. Denne siste viste seg ikke alltid like samarbeidsvillig under testen, til tross for en høyst anstendig engelskuttale fra begge testerne som oppholdt seg i bilen.
Også det fornyede multifunksjonsrattet er til god hjelp, med fornuftig, tydelig og intuitiv betjening av ofte brukte funksjoner.


Etter å ha funnet den perfekte sitteposisjonen via de utallige justerings-mulighetene, er det bare å utforske all informasjon og underholdnings-muligheter som finnes i den fullutstyrte testbilen.
Det viser seg at vi egentlig bare har tid til litt mer enn å skrape overflaten på det området, hvis vi skal rekke å gjøre det vi selvsagt gleder oss mest til: Å kjøre bilen på en ganske lang rute på varierte veier for å få det meste ut av tiden vi har til rådighet.

V8-nytelse
Også i motorrommet har det skjedd ett og annet siden sist vi kjørte 7-serie. Da vi kjørte 750Li i 2015 var det 450 hestekrefter vi hadde til disposisjon, men twin turbo-V8-motoren har gjennomgått en omfattende rehabilitering og tilbyr nå hele 530 hester.

Herlig politisk ukorrekt fra BMW
Økningen på hele 80 gamper er ledsaget av et 100 newtonmeter høyere dreiemoment, som nå kulminerer med 750 newtonmeter, hele veien fra 1.800 til 4.600 omdreininger.
Kreftene sendes til de fire hjulene via den alltid like sømløst behagelige åttetrinnsautomaten. Det adaptive understellet og det nyeste xDrive firehjulsdriftsystemet bidrar til at de besørger den mest mulig effektive fremdriften.
Girkassen er koblet til både kameraer, sensorer og navigasjonssystemet, slik at valgte trinn alltid skal være optimalt i forhold til topografi, kommende svinger, veikryss og lignende.

Fantastisk kjøreopplevelse
Resultatet er, ikke overraskende, en majestetisk kjøreopplevelse. Det er bare å pøse på med krefter via den presist doserbare gasspedalen, plassere bilen der man ønsker, via den godt vektede og presise styringen - som imidlertid gir begrenset med tilbakemeldinger fra veien - og bilen ordner resten.
Det er mulig å kjøre fra det norske førerkortet på få sekunder, så den eneste utfordringen er egentlig å holde igjen. Den nye digitale instrumenteringen er kanskje mer tidsriktig, men vi opplever den som mindre tydelig å lese, enn forgjengeren. Heldigvis er den viktigste informasjonen projisert krystallklart i frontruten, via et stort head-up display i farger.
Flere bilder
I krappe svinger er det, tross all elektronikk med automatisk momentfordeling og adaptive krengningshemmere, ikke mulig å oppheve fysikkens lover. Dermed merkes to tonn bil fordelt på ti kvadratmeter. Agil som en 3-serie vil aldri denne bilen føles, selv om farten det er mulig å forsere de nevnte svingene i overrasker.
Men det er da heller ikke dens funksjon. Det er mer behagelig å slappe litt av på tempoet og nyte den sømløst kraftfulle fremdriften. Og svært få biler kan gi noe i nærheten av en like herlig kjøreopplevelse.

Kjøretur i ny hybrid
Den andre test-sjueren vi kjørte var den lange versjonen av hybriden, 745Le xDrive iPerformance. Under panseret sitter nå en silkemyk rekkesekser, som alene yter 286 hk. Koblet sammen med den elektriske motoren, som yter 113 hestekrefter, gir det en samlet effekt på 394 hester og et dreiemoment på 600 newtonmeter.

Mercedes med storsatsning på ladbare hybrider
Det nye batteriet på 12 kWt er 30 prosent større enn tidligere. Vi hadde ikke mulighet til å teste den elektriske rekkevidden under denne lanseringen, men den skal ifølge BMW være økt betraktelig.
Vi kjørte den bare på småveier, men rakk å kjenne at den har krefter nok, med en heftig akselerasjon fra start og, i elektrisk modus, er den ekstremt stillegående. For øvrig byr den på den samme raffinerte luksusfølelsen som 750i. Oppgraderingen til en sekssylindret bensinmotor gir den det lille ekstra kultiverte preget.
For den lange og firehjulsdrevne versjonen vi kjørte, oppgis maksimal elektrisk rekkevidde til 54 kilometer, målt etter den gjeldende NEDCcorr-metoden. Toppfart på ren elektrisk kraft skal være 140 kilometer i timen. For kort versjon med bakhjulsdrift, 745e iPerformance, er den elektriske rekkevidden oppgitt til opptil 58 km.
I Norge koster hybriden fra 1.027.500 med kort akselavstand og fra 1.155.000 kroner med lang.

TEST: – Takk, BMW, for at dere våger
Millionærbil
Hybriden er den rimeligste 7-serie, og selv den koster altså godt over millionen. Den absolutte toppmodellen er M760Li xDrive med 6,6-liters V12-motor, nå med toppeffekt på «bare» 585 hestekrefter (ned fra 610). Pris fra 2.376.500 kroner. Dieselmodellene (se oversikt i tabellen nedenfor), koster fra 1.245.000 til 1.396.000.
Testbilen «vår» har en prislapp på 1.641.200 kroner, med sportsautomat (uten hendlene sparer du 5000 kroner). For de fleste stopper det ikke der, og bilen kan spesifiseres til godt over to milloner, fra smørbrødlisten over utstyrspakker som den herlige Executive Lounge til 118.700 kroner og diverse individualiserings-muligheter, som oftest vil koste godt over 100.000 kroner.
Modelloversikt - 7-serie
MODELL | MOTOR | EFFEKT | MOMENT | 0-100 KM/T |
BMW M760Li xDrive: | Bensin, V12 6,6 l | 585 hk | 850 Nm | 3,8 sek |
BMW 750i xDrive | Bensin, V8 4,4 l | 530 hk | 750 Nm | 4,0 sek (4,1 sek) |
BMW 745Le xDrive | Bensin ladehybrid, R6 3,0 l | 394 hk | 600 Nm | 5,1 sek |
BMW 745e | Bensin ladehybrid, R6 3,0 l | 394 hk | 600 Nm | 5,2 sek |
BMW 750d xDrive | Diesel, R6 3,0 l | 400 hk | 760 Nm | 4,6 sek (L: 4,7) |
BMW 740d xDrive | Diesel, R6 3,0 l | 320 hk | 680 Nm | 5,3 sek (L: 5,4) |
BMW 730d xDrive | Diesel, R6 3,0 l | 265 hk | 620 Nm | 5,8 sek (L: 5,9) |
Oppsummering
For å avrunde kan vi trygt si at de timene vi tilbragte ombord i den oppgraderte 7-serien var en av de bedre dagene på jobb.
Bilen kan både oppleves behagelig, avslappende, stille og luksuriøs, og samtidig øse ut en overflod av krefter. Om man vil, kan den dessuten gi akselerasjon, og G-krefter i svinger, som en sportsbilprodusent ville vært stolt av å kunne vise til for bare noen år siden. Kort sagt: Den gir en opplevelse av de sjeldne.
OK, ikke alle blir fortrolig med bilens design generelt og den prangende fronten spesielt. Bilen er også selvsagt stor og tung, og i trange bygater er dette en håndfull, men der hjelper heldigvis assistanse via kameraer og skjerm til i manøvrene.

BMW: Dette er den ultimate fremtidsbilen
Vi ble altså noe overrasket over en viss resonnerende rullestøy nedenfra, over ujevn asfalt ved langsom kjøring i bygatene. Miljø og klima er det naturligvis ingen vits i å nevne i samme åndedrag som BMW 7-serie (hybrid eller ei), og prislappen er selvsagt hinsides alt det en vanlig lønnstaker kan drømme om. Men ellers er det virkelig ikke stort å trekke for her.
Oppdaterte 7-serie er definitivt en match for S-klasse igjen.
Testresultat
BMW 750Li xDrive
Kjøredynamikk i forhold til størrelsen, høy komfort, kraftfull, kultivert og effektiv drivlinje.
Litt overraskende hørbar romling på ru asfalt i lav hastighet. Svært kostbar. Klimavennlig? Øh - nei.
--------
Tekniske data
Modell: | 750 iL xDrive |
Motor: | V8 Twinturbo bensin |
Girkasse: | 8 aut - Steptronic |
Slagvolum: | 4395 ccm |
Effekt - o/min : | 530 hk/5500 - 6000 |
Dreiemoment - o/min: | 750 Nm/1800 - 4600 |
0-100 km/t: | 4,1 sek. |
Toppfart: | 250 km/t |
Forbruk (NEDC 2): | 0,95 l/mil |
CO2-utslipp (NEDC 2): | 218 g/km |
Tankvolum: | 78 l |
L/B/H: | 526/190/148 cm |
Akselavstand: | 321 cm |
Bakkeklaring: | 13,5 cm |
Drevne hjul: | 4x4 |
Standard dekk: | 245/45-19 |
Dekk - testbil: | 245/40-20 |
Bagasjerom: | 530 l |
Egenvekt: | Fra 2000 kg |
Hengervekt: | 2300 kg |
Pris - fra kr.: | 1.632.200 kr |
(Pris hybrid - 745 Le xDrive: | 1.155.000 kr) |
Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her
