Samme spylervæske vinter og sommer?

Svært mange bruker feil spylervæske

Men er det egentlig så viktig?

EN FOR SOMMER, EN FOR VINTER: Spylervæsken du kjøper om vinteren har dårligere effekt om sommeren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
EN FOR SOMMER, EN FOR VINTER: Spylervæsken du kjøper om vinteren har dårligere effekt om sommeren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da det for en tid tilbake dukket opp en pressemelding om sommerspylervæske kontra vinterspylervæske her i redaksjonen, må vi innrømme at vi ble noe beklemt.

Dette er en problemstilling vi ikke er vant til å forholde oss til. Ingen av oss har heller tenkt på at det potensielt kan være et problem at man fortsatt har spylervæske beregnet for vinterbruk på tanken.

Ulik spylervæske sommer/vinter

- Dessverre er det nok mange bilførere som ikke er kjent med at vi bruker ulik spylervæske knyttet til temperaturforholdene ute, uttalte daværende kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal i pressemeldingen.

En undersøkelse gjennomført av Norfakta i 2018, viste at 70 prosent av norske bilister ikke etterfyller sommerspylervæske på tanken ved dekkskifte om våren.

LABORATORIESJEF: Sølvi Bårnes arbeider for Wilhelmsen Chemicals.
LABORATORIESJEF: Sølvi Bårnes arbeider for Wilhelmsen Chemicals. Vis mer

Hvorfor er det i så fall viktig? Jo, ifølge laboratoriesjef Sølvi Bårnes i Wilhelmsen Chemicals (som blant annet er leverandør til Circle K), kan sikten bli dårligere.

- Med vinterspylervæske på tanken om sommeren klarer ikke bilføreren å vaske frontruten tilstrekkelig, uttalte hun, og fulgte opp:

- Ikke tilpasset sommersmuss

- Årsaken er enkel, i Norge kan vi få så kaldt vintervær at vi trenger en stor andel frostsikringsvæske i vinterspylervæsken uten at den fryser på ruter og glass.

Frostsikringen gjør at den store andelen med pollen og proteiner fra insekter i sommersmussen tørkes ut og i praksis blir sittende fast på frontruten, forklarte Bårnes videre.

- I praktiske forsøk klarer faktisk ikke vinterspylervæsken å fjerne insektene fra frontruten, selv etter 17 spylinger.

I tillegg er såpa eller tensidene tilpasset vintersmuss som veisalt, olje og forurensning og ikke tilpasset sommersmusset som har et helt annet innhold.

Rengjøring av sommersmuss med vinterspylervæske har derfor en dårlig effekt. Smuss fjernes ikke, men dras utover ruten og reduserer dermed sikten ytterligere.

Farlig?

Norfaktas undersøkelse viser at tre prosent har vært involvert i ulykker og like mange i nestenulykker på grunn av manglende sikt.

Det presiseres imidlertid ikke hvilken andel som eventuelt kan tilskrives bruk av «feil» spylervæske.

UKJENT PROBLEM: Børre Skiaker er generalsekretær i KNA. 
Foto: Rune I. Myhre/ Dagbladet
UKJENT PROBLEM: Børre Skiaker er generalsekretær i KNA. Foto: Rune I. Myhre/ Dagbladet Vis mer

Børre Skiaker, generalsekretær i KNA, innrømmet da også på forespørsel at problemstillingen var ny for ham.

- Dette har jeg verken hørt om eller praktisert selv, skrev han i en e-post til Dinside, i forbindelse med framleggingen av Norfakta-undersøkelsen.

- Har heller ikke registrert noen uønskede konsekvenser av ikke å bytte til sommerspylervæske. Nå er det vel også slik at spylervæsken ofte benyttes og tanken tømmes jevnlig, i alle fall ved normal bruk av bilen. Sånn sett vil jo dette ordne seg selv for mange.

Ved nærmere undersøkelser viser det seg også at det ikke er mye oppmerksomhet rundt dette. Men følg med, vi kommer med mer om temaet med en sammenligningstest av vinter- mot sommerspylervæske på en sommerskitten frontrute.

Så får vi vel se...

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 25.7.2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer