Svensk politi tester ut skiltgjenkjenning

Men skiboksen med kamera er ikke kommet for å bli.

Slik så det ut da svensk politi har testet ut automatisk skiltgjenkjenning. Foto: Rikspolisstyrelsen
Slik så det ut da svensk politi har testet ut automatisk skiltgjenkjenning. Foto: Rikspolisstyrelsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har svensk politi benyttet spesielle skibokser som har skapt mye nysgjerrighet blant trafikantene, og ført til spekulasjoner i både norske og svenske medier. Nå røper Utrykningspolitiet (UP) i Norge at skiboksene inneholder kameraer for automatisk nummergjenkjenning, som svenskene har testet ut den siste tiden.

Liknende skibokser vil ikke bli å se hos norsk politi, ifølge politioverbetjent Espen Andreassen i Utrykningspolitiet.

– I Norge er disse kameraene plassert langs veien, eller inni UPs sivile biler, forteller Andreassen til DinSide.

Også i Sverige skal bruken av skiboksene ha vært midlertidig.

– Kameraene er kun plassert inni skiboksene i forbindelse med testingen, for enkelhets skyld. Jeg vil anta at disse skal plasseres inni blålysbøylen på de svenske politibilene, sier han.

Les også: Sjekk ut Tollvesenets ferskeste våpen mot smuglere

Kontrollerer bilskilter

Mens svenskene først nå tar i bruk automatisk nummergjenkjenning, har denne teknologien vært i bruk i Norge de siste to årene. Og bruken er langt mer uskyldig enn det mange tror, ifølge Andreassen.

– Kameraene måler ikke fart og sjekker heller ikke om føreren har på bilbelte, slik mange kanskje tror. Derimot leser de av bilskiltene, som gir oss informasjon om bilen er stjålet, om det ikke er betalt forsikring og liknende, forteller Andreassen.

Kameraene kan ifølge UP kontrollere flere tusen bilskilter i timen. Når ett bilskilt er lest av, sjekkes nummeret opp mot en database som inneholder informasjon om eventuelle uregelmessigheter knyttet til det aktuelle bilskiltet.

Utrykningspolitiet presiserer på sin Facebook-side at automatisk skiltgjenkjenning brukes for å hjelpe politiet med å plukke ut de som trenger politiets oppmerksomhet, at ingen logger lagres og at alle passeringer blir automatisk slettet.

Les også: Varsler om fartskontroller på Facebook

Godt hjelpemiddel for UP

Selv om bruken av automatisk gjenkjenning er relativt ny i Norge, er dette et system som ble oppfunnet av engelsk politi allerede i 1976, og som også er i bruk blant annet i bomstasjoner og av Tollvesenet for å stoppe storsmuglere.

Og Utrykningspolitiet vil fortsette bruken av teknologien, som har vist seg å være et godt hjelpemiddel. Samtlige UP-distrikter har hatt tilgang på slikt utstyr siden mars i år.

– Vi er godt fornøyd med resultatet så langt, og har gjennomført flere pågripelser ved hjelp av automatisk skiltgjenkjenning, forteller Andreassen.

Les også: Dette gir rabatt for trafikksyndene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer