Før var det fri fart

Sverige kutter farten til 80

Fram til 1970 var det fri fart på svenske veier. De siste par årene er farten satt ned flere steder og nå kutter svenskene til 80 på 1250 kilometer landevei.

FRA FRI FART TIL 80: Fram til 1967 var det fri fart på mange svenske veier. Nå starter omskiltingen av 1.250 kilometer av det svenske veinettet til 80 km/t. Foto: Trafikverket
FRA FRI FART TIL 80: Fram til 1967 var det fri fart på mange svenske veier. Nå starter omskiltingen av 1.250 kilometer av det svenske veinettet til 80 km/t. Foto: Trafikverket Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fartsglade nordmenn har ofte sett på Sverige som et sted der det er mulig å tråkke litt ekstra hardt på gasspedalen. Slik er det ikke lenger. Svenske myndigheter lanserte for noen år siden en nullvisjon om drepte og hardt skadde i trafikken. Som følge av denne visjonen, settes nå farten ned på store deler av det svenske veinettet

Fri fart i Sverige

Helt fram til 1930 var det fartsgrenser på svenske veier. Da ble den opphevet og erstattet med en regel om at «føreren ikke skal kjøre fortere enn at han kan stoppe innenfor den strekningen av veien han kan se». Senere ble det innført begrensninger i byer og tettbygde strøk, men på de fleste landeveier og motorveier ble skiltet med «hastighetsbegrensning opphører» først tatt bort i forbindelse med omlegging til høyrekjøring i 1967.

Formelt forsvant den frie farten først i 1970. Da ble hastigheten på motorveier ble satt til 130 km/t. Det var vel omtrent det samme som toppfarten på de fleste bilene for 50 år siden.

Kutter til 80 km/t

Det som skjer på svenske veier nå er at fartsgrensen på 1350 kilometer av det svenske veisystemet skiltes om. På 1250 kilometer vei hvor det tidligere har vært lov å kjøre i 90 km/t, settes farten ned til 80. Også en del strekninger med 100 km/t, skiltes om til 80.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer