Lading av elbil

Sverige tester ut el-veier

Sverige tester nå ut en ny type vei, som kan lade elkjøretøy mens det kjører.

EROAD: Svenskene tester nå ut en 10 kilometer lang strekning, der man kan lade mens man kjører. Foto: NTB Scanpix
EROAD: Svenskene tester nå ut en 10 kilometer lang strekning, der man kan lade mens man kjører. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prosjektet heter eRoadArlanda , og veistrekningen som testes ut er 10 kilometer lang, og går fra flyplassen Arlandas fraktterminal til Rosersberg logistikkområde.

– Vårt mål er å lage et testspor, utvikle og evaluere teknologien. Gjennom dette prosjektet ønsker vi å skape en grunnleggende kunnskap slik at man kan få flere elektrifiserte veier i det svenske veitransportsystemet, heter det i teksten på eRoadArlandas hjemmeside.

Testkjøretøyet er en 18-tonn tung lastebil som skal transportere varer til PostNord.

Ny teknologi

Kjøretøyet får altså strøm fra veien, og kjører lasten til en grønn terminal i Roserberg, en av Sveriges største solparker. Fra terminalen lastes varene direkte over på tog. Testprosjektet skal være et eksempel på klimasmarte løsninger for fremtiden. Målet med en slik løsning er å få transportutgiftene ned og fjerne rekkeviddeangsten med el-batterier.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer