Svindyr overraskelse

Styrtregn og oversvømte veier har gitt mange bilister en stygg overraskelse. Verre kan det bli når du ber forsikringsselskapet om erstatning for skadene på bilen.

NULL ERSTATNING: Det er ikke store mengder vann som skal til før det blir en bråstopp. Med vann i luftinntaket og videre inn i motoren, kan skadene på motoren fort beløpe seg til 150 000 kroner. Bare det å bytte en lykt på en moderne bil kan fort koste 50 000 kroner. Foto: Rune Korsvoll
NULL ERSTATNING: Det er ikke store mengder vann som skal til før det blir en bråstopp. Med vann i luftinntaket og videre inn i motoren, kan skadene på motoren fort beløpe seg til 150 000 kroner. Bare det å bytte en lykt på en moderne bil kan fort koste 50 000 kroner. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

De siste ukene har store deler av Sør-Norge vært mer eller mindre oversvømt. Veier har blitt stengt eller nesten uframkommelige. Mange bileiere har opplevd full stopp i forsøket på å komme seg videre på de oversvømte veiene. Det kan koste dyrt.

- Bilene tåler ikke all verdens av vann. De siste dagene har vi sett bilder av biler der sjåføren sitter med vann helt opp til magen. Dersom du tar sjansen på å kjøre ut i slik vanndammer i veien, er det stor sjanse for at forsikringsselskapet ditt vil vurdere dette som grov uaktsomhet. Det kan i så fall medføre at du må betale hele eller deler av regninga for skaden fra egen lommebok, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Fra egen lommebok

Etter uværet Hans og «Lille-Hans» nå sist helg, har selskapet fått inn flere meldinger om biler som har «druknet» på veiene. Hver skade blir nøye vurdert av selskapene, men Clementz mener uansett det er viktig å advare bilførere om konsekvensene ved å kjøre bilen i store mengder vann.

KOSTET 700 000: En Ford Focus RS til 700 000 kroner ble taksert som totalvrak etter at garasjen den sto i ble fylt med vann. Foto: If
KOSTET 700 000: En Ford Focus RS til 700 000 kroner ble taksert som totalvrak etter at garasjen den sto i ble fylt med vann. Foto: If Vis mer

- Dersom bilen «drukner» mens den for eksempel står i en parkeringskjeller som blir oversvømt av et plutselig styrtregn, og du ikke har sjanse til å flytte den, kan du regne med at forsikringen dekker skadene. Dersom det har regnet i flere dager, du ser at vannet stiger og ikke flytter bilen, da kan det igjen bli snakk om avkorting, sier kommunikasjonssjefen.

Sårbar elektronikk

Kommunikasjonssjef Pål Eklo i Gjensidige forteller at også de merker en økning i antall bilskader i regnværet:

- En god del biler får store vannskader etter oversvømmelser der de har stått parkert. Men også mange sjåfører får seg en overraskelse under kjøring. Bilen tåler mye mindre vann enn de fleste er klar over. Resultatet av å kjøre gjennom dypt vann er i verste fall bilhavari, advarer Eklo.

Han forteller at det ikke er uvanlig at skadene blir så store at bilen må vrakes. Bilene er fulle av sårbar elektronikk og dette er noe av det mest kostbare og kompliserte å reparere, ifølge Eklo.

Kan bli motorhavari

Teknisk konsulent i NAF, Audun Bergerud, forteller at det er flere ting som kan skade bilen når du kjører i flomvann eller bli sående i stille i vann en stund:

SÅ MYE TÅLER BILEN: For en vanlig personbil ikke er anbefalt å kjøre i vanndybder på mer enn 20 centimeter. For en SUV, eller en annen større bil, anbefales ikke mer enn maksimal dybde på 30-35 centimeter, ifølge Gjensidige. Foto: Anton Renpää
SÅ MYE TÅLER BILEN: For en vanlig personbil ikke er anbefalt å kjøre i vanndybder på mer enn 20 centimeter. For en SUV, eller en annen større bil, anbefales ikke mer enn maksimal dybde på 30-35 centimeter, ifølge Gjensidige. Foto: Anton Renpää Vis mer

- I en bil er det veldig mye ledninger, styreenheter og elektronikk som ligger i gulvet. Om dette blir bløtt vil det kunne oppstå kortslutninger og skader. For eksempel kan skader på styreenheter koste deg mellom 50 000 til 60 000 kroner å få reparert. Får du skader som følge av vann i motoren, snakker vi fort om skader for 150 000 kroner, sier Bergerud.

Elbil ikke mer utsatt

At elbiler er mer sårbare for vann enn andre biler er en nærliggende tanke. Dette kan imidlertid Bergerud avkrefte.

- I utgangspunktet skal ikke elbiler være mer utsatt. Batteripakken ligger i bunnen av bilen, men den tåler vanlig vannsprut fordi pakken står i en vakuumtett kasse. Det er likevel begrenset hvor lenge den kan stå under vann, sier han og legger til:

- Bilene i SUV-klassen er de som tåler mest vann. Det skyldes at luftinntaket ofte sitter høyere og at det er større bakkeklaring. Får du mye vann inn i bilen, bør det tørkes så fort som mulig for å unngå følgeskader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer