Sykkelen versjon 2.0

Dansk dynamitt - men av den stille typen.

MANGLER MYE: Det er ikke bare vekta som mangler noen kilo, også sykkelkjedet er borte på Bike 2.0. Foto: Produsenten
MANGLER MYE: Det er ikke bare vekta som mangler noen kilo, også sykkelkjedet er borte på Bike 2.0. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

El-sykler er ikke noe nytt, men fordi den alt annet enn beskjedne vekta nærmest utliknet fordelen du skulle vinne gjennom den elektriske motoren, har de tradisjonelt sett slitt med å vinne tilhengere.

Det er det i ferd med å bli en forandring på, og dagens el-sykler har en helt annen totaltvekt enn syklene som var tilgjengelig for bare fire-fem år siden. Det skal likevel være mulig å kutte bort enda flere kilo, noe blant annet den danske designeren Nils Sveje har oppdaget. Det første han har tenkt å gjøre bryter helt med tradisjonell sykkel-tenkning:

Han vil fjerne kjedet.

En slags hybrid

Prinsippet er i utgangspunktet enkelt. I krankhuset (området der kranken med pedalene festes) ligger en strømgenerator, mens bakhjulet inneholder en 500W børsteløs motor med flertrinnsgirkasse. Når syklisten begynner å tråkke generes det strøm i motoren, som videreføres til bakhjulsmotoren ved hjelp av ledninger på innsiden av ramma. Motoren vil også kunne generere strøm i nedoverbakker eller når en bremser, og ved hjelp av et batteri kan denne strømmen lagres og brukes i - nettopp - oppoverbakker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer