Synger, prater og spiser bak rattet

En svensk undersøkelse viser hva vi egentlig gjør mens vi kjører bil.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen har for vane å finne på mye annet mens man kjører bil. På oppdrag fra det svenske forsikringsselskapet Folksam har Sifo undersøkt hva svenske bilførere foretar seg samtidig som de kjører bil. Undersøkelsen viser at mange er travelt opptatt med mye annet enn selve kjøringen når man er ute på veien.

Synger og gråter

63 prosent oppgir at de pleier å snakke i mobiltelefon mens de kjører, og like mange holder på med bilstereoen. Mer overraskende er det kanskje at 58 prosent faktisk har for vane å synge mens de kjører bil. Synge ut gjør også 45 prosent i det de uttaler sin frustrasjon over andre bilister i trafikken. Henholdsvis 31 og 22 prosent drikker og spiser bak rattet. 9 prosent er også vel kjent med å gråte samtidig som man kjører. Noen, 4 prosent, oppgir til og med at de ofte bruker bilturen til å leke med barna eller flørte med en passasjer.

Brus i bilen? Den kan være en trafikkfelle

Forstyrrende

Poenget med undersøkelsen er å vise at andre aktiviteter forstyrrer og gjør deg mindre egnet til selve bilkjøringen.

– Jo flere ting man gjør i bilen, desto større risiko utsetter man seg for ettersom man ikke har all oppmerksomhet på trafikken. 95 prosent av alle bilulykker skyldes den menneskelige faktoren, sier Maria Krafft, sjef i Trafik och samhälle i Folksam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.