Syns det er greit å kjøre litt for fort

De fleste syns det er OK å kjøre litt for fort, ifølge en ny undersøkelse.

GREIT Å KJØRE FOR FORT? Hele 84 prosent av oss synes det er greit å kjøre Iitt for fort, ifølge en fersk undersøkelse. Foto: NTB scanpix
GREIT Å KJØRE FOR FORT? Hele 84 prosent av oss synes det er greit å kjøre Iitt for fort, ifølge en fersk undersøkelse. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I løpet av de siste 20 åra har fordommene mot mindre fartsovertredelser minket, viser en ny undersøkelse fra Ipsos.

Andelen nordmenn som syns det er greit å kjøre litt over fartsgrensen, lå på 64 prosent i 1987. Siden da har tallet bare steget.

Nå tenker hele 84 prosent at det er greit.

- Oppsiktsvekkende

Samfunnsundersøkelsen fra Norsk Monitor viser at tallet nå ligger på over 84 prosent, og det har det gjort siden tidlig 2000-tall.

Andelen som syns at det er greit å kjøre med en liten, men ulovlig, promille, er langt lavere og ligger rundt 9 prosent de siste ti åra.

– Jeg syns det er oppsiktsvekkende at befolkningens rettferdighetssans mot mindre fartsoverskridelser har blitt mindre og mindre over tid. Særlig når vi samtidig ser at mindre promilleoverskridelser forblir fordømt av hele befolkningen, sier seniorkonsulent John Spilling, som er ansvarlig for samfunnsundersøkelsen Norsk Monitor.

DUGG: Dugg på innsiden av rutene i bilen er plagsomt og i verste fall trafikkfarlig. Her får du tips til hvordan du kan bli kvitt problemet. Video: Berit B. Njarga. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Ikke aksept for ekstremfart

Seniorrådgiver Rita Helen Aarvold i Statens vegvesen mener derimot at bildet er mer nyansert.

– Selv om de fleste vet at fart er en vesentlig årsak til at det skjer ulykker, er det likevel sosialt akseptert å kjøre litt over fartsgrensene. Ekstremfart, derimot, er det ikke aksept for. Samtidig kan disse holdningene knyttes opp til hvilken type veier det er snakk om. På strekninger med lav fartsgrense, altså 60 km/t og under, så er folk mer negative til å ligge over fartsgrensen, sier hun.

Når det kommer til kontrasten mellom andelen som syns at det er greit å kjøre med promille, og andelen som synes at det greit å kjøre litt over fartsgrensen, mener Aarvold at det har en forklaring.

– Det skyldes nok at man lettere forstår risikoen ved å kjøre med promille kontra det å kjøre litt over fartsgrensen, mener hun.

Bekymret over utviklingen

Samtidig vet vi at Corona-pandemien har mye av skylda for kraftig økning i råkjøringen.

Bare siden 2018 har antall førerkortbeslag økt med 40 prosent, fra 9076 til 12 660 i 2020. Godt over halvparten av beslagene er gjort på grunn av høy fart.

Antall førerkortbeslag økte med nesten 40 prosent på bare to år, ifølge tall fra politiet. Høy fart var den klart største årsaken til at 12 660 mistet lappen i 2020. I tillegg mistet 519 retten til førerkort etter å ha blitt tatt i automatisk trafikkontroll (ATK).

UP-sjef Jørgen Hasseldal har nylig sagt til Dinside at dette er en utvikling som bekymrer:

– Vi avdekker fortsatt mange som kjører for fort – og noen kjører veldig mye for fort, og det er noe som bekymrer oss. Vi vil derfor fortsatt prioritere farts- og ruskontroller for å forebygge alvorlige trafikkulykker, sier Hasseldal.

Dette koster det å kjøre for fort

Du finner alle satsene for trafikkovertredelser i Forskrift om forenklet forelegg i veitrafikksaker, og fartsovertredelser står i §1: Trafikklovbrudd som kan bøtelegges ved forenklet forelegg

Her er satsene:

Når fartsgrense på stedet er 60 km/t eller lavere, og fartsoverskridelsen er:

a) til og med 5 km/t: kr 850, –

b) til og med 10 km/t: kr 2 250, –

c) til og med 15 km/t: kr 4 050, –

d) til og med 20 km/t: kr 5 850, –

e) til og med 25 km/t: kr 9 050, –

Når fartsgrense på stedet er 70 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er:

j) til og med 5 km/t: kr 850, –

k) til og med 10 km/t: kr 2 250, –

l) til og med 15 km/t: kr 3 600, –

m) til og med 20 km/t: kr 5 000, –

n) til og med 25 km/t: kr 6 800, –

o) til og med 30 km/t: kr 9 050, –

p) til og med 35 km/t: kr 10 850, –

Når fartsgrense på motorvei er 90 km/t eller høyere, og fartsoverskridelsen er:

q) 36 km/t til og med 40 km/t: kr 11 300, –

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer