Vår og sommer betyr veiarbeid, og mye av dette dreier seg om å legge asfalt. Ifølge Statens vegvesen skal over 700 000 tonn asfalt ut på 900 kilometer riksvei i løpet av året. Nå ber etaten alle bilister om å ta hensyn til alle trafikkdirigentene og arbeiderne som skal ut på jobb.

Her ser mange rødt!
- Ta det med ro
Etaten opplyser at det hvert år oppstår trafikkfarlige situasjoner som følge av at utålmodige bilister foretar farlige forbikjøringer og kjører aggressivt i anleggsområdet.
- Vi ber alle trafikanter om å ta det med ro og vise hensyn til de som jobber langs veiene. De er på jobb for oss alle, sier sjefingeniør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Thor Asbjørn Lunaas.
Han påpeker at trafikkdirigentene er på jobb både for egen, arbeidernes og trafikantenes sikkerhet.
- Vi legger til rette for at det skal gå så smidig som mulig. Der det er størst trafikk, blir arbeidet gjort på kveld og natterstid.
Han ber folk om å respektere anvisninger fra dirigentene og skiliting som blir satt opp.
- Vi får inn varsler om uønskede hendelser hver sommer. Slapp av, og følg anvisningene. Dette er viktig, understreker han.

Ny type trafikklys
- Bekymring
Peab Asfalt er en av de større asfaltfirmaene her til lands. De legger asfalt over hele Norge.
Administrerende direktør, Joar Caspersen stiller seg bak oppfordringen fra vegvesenet. Han forteller at de får meldt inn avvik på trafikkfarlige situasjoner hver uke gjennom hele sesongen.
- Vi sender ut asfaltarbeidere dag og natt, så dette er en bekymring for oss. Mange tar lite hensyn og skjønner ikke hvorfor vi er på veien, forteller han til DinSide.

Du får «kvantumsrabatt»
Irritasjon
Hans oppfatning er at bilistene ser ut til å bli mer irriterte enn før, enten det er snakk om å vente på ledebiler, eller avpasse farten når den settes ned.
- Det er en grunn til at det er nedsatt fart. Når arbeiderne jobber på, for eksempel E18, er det ikke bra at biler passerer i 90 eller 100 kilometer i timen, påpeker han.

Han forteller videre at trafikkdirigenter og asfaltarbeidere blir hetset når de er ute på jobb.
- Man må ikke glemme at de jobber for alle oss som kjører bil.
Samtidig påpeker han storparten viser hensyn, men at det likevel er mange som gjør det lite trivelig, eller direkte farlig for dem som nå skal ut og jobbe langs veiene.
- Dette er et viktig tema for oss, og noe vi har stort fokus på, legger han til.