- Ta skiltene på alvor

Klar melding til bilistene i høst.

PASS PÅ: Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. Foto: Shutterstock/NTB
PASS PÅ: Høsten er høysesong for viltpåkjørsler. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten og mørketida er godt i gang, og skal du kjøre bil i høstmørket er det viktig å være ekstra obs i tida framover. Høsten er nemlig høysesong for viltpåkjørsler, og nå kommer forsikringsselskapet Frende med en klar oppfordring til bilistene.

- Hvis du kjører i områder hvor det er skiltet om vilt, må du ta det på alvor. Skiltingen er basert på kunnskap om hvor dyrene befinner seg. Det er gjort sammen med viltnemnda og lokale, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring, i en pressemelding.

Klar beskjed

De siste to åra har tallet på viltpåkjørsler i Norge økt med 15 prosent og mer enn 9000 dyr er påkjørt. Geirr Tangstaad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsordningen, sier at akkurat nå er det hjortedyr som er mest i bevegelse.

- Dyrene kommer ofte brått på og med stor fart ut i veibanen. Du bør være ekstra oppmerksom når du er ute på veien når det er grålysning om morgenen eller i skumringen på kvelden, advarer han.

Ytre-Hauge i Frende påpeker at det krever mer av deg som sjåfør når du kjører på strekninger der det kan være vilt i veien.

- Senk farten og følg godt med i terrenget på siden, oppfordrer han.

Også Tangstad-Holdal sier at det er viktig å følge godt med og å holde lavere fart enn vanlig.

- Litt lavere fart kan være forskjellen på om du klarer å stoppe og ikke. Eller om det blir en svært alvorlig ulykke eller en mindre alvorlig smell. De fleste kjører på fartsgrensen, men hvis du er i et område med mye vilt tjener du mye på å ligge noen kilometer under. Det kan utgjøre veldig mange meter i reaksjons- og bremselengde, sier han.

Meld fra

Dersom du skulle havne i en viltulykke, er det viktig å melde fra. Og det selv om du tror det gikk bra med dyret.

- Dyret skal ikke lide, og du har plikt til å si ifra til politiet. Du kan få redusert utbetaling på forsikringen og bonustap på bilen din hvis du ikke rapporterer det som har skjedd. Viltnemnda må også vite nøyaktig hvor det skjedde. Så enten må du markere stedet med noe eller så kan du sikre koordinatene for eksempel med en skjermdump på mobilen som viser akkurat hvor du var, sier Ytre-Hauge, avslutter Ytre-Hauge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer