Fjerne fuglebæsj på bil:

Tabben du bør unngå

Fuglebæsj er noe dritt. Slik blir du kvitt det, og slik unngår du at bilen blir truffet.

KANSKJE IKKE TILFELDIG? Det er nok flere grunner til at denne bilen er full av møkk og fulgebæsj - ikke nødvendigvis fordi den er blå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
KANSKJE IKKE TILFELDIG? Det er nok flere grunner til at denne bilen er full av møkk og fulgebæsj - ikke nødvendigvis fordi den er blå. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om du har vært uheldig og fått pepret bilen med fuglebæsj, er det dumt å vente med fjerningen av dritten.

Den inneholder nemlig syrestoffer som vil slite på billakken.

TROR IKKE PÅ MYTENE: Rådgiver Andreas Winnem i Norsk Ornitologisk Forening. Foto: NOF
TROR IKKE PÅ MYTENE: Rådgiver Andreas Winnem i Norsk Ornitologisk Forening. Foto: NOF Vis mer

- Jeg ville anbefalt å fjerne det så raskt som mulig. Skitten vil gi skjolder i lakk. Selv fjerner jeg det ganske fort når jeg ser det, sier rådgiver Andreas Winnem i Norsk Ornitologisk Forenings til Dinside.

- Hvor skal man parkere for ikke å få bilen pepret med fuglebæsj?

- Du er veldig utsatt under trær, hvor det skjer veldig ofte. Kanskje er det en fugl som har overnattingsplass akkurat der, så da kan det hjelpe å parkere bare noen meter lenger borte, råder han.

Slik fjerner du fuglebæsj

Å fjerne fuglebæsj fra bilen gjør du ganske enkelt slik:

  1. Det anbefales å fjerne bæsjen ved første mulighet,
  2. Bruk en fuktig klut og forsiktig fjern dritten fra bilens overflate.
  3. Om møkka er tørr og ikke lar seg fjerne enkelt, kan du la en fuktig klut ligger over i ti minutter, for å gjøre den mykere.
  4. Fjern så kluten og skiten, før du vasker hendene ordentlig.

Omstridt britisk studie

En britisk studie sier at du helst bør ha en grønn bil, om du ikke vil at fuglene skal bæsje på den. For av alle biler det blir bæsjet på, er bare én prosent av dem grønne, ifølge studien fra et noen år tilbake. Dessuten mener trend-folkene til Nissan i London at grønne biler vil være veldig moderne om noen år ...

Men er den britiske studien troverdig, eller er det bare en dritt-studie? I NOF er de i alle fall skeptiske.

TYPISK BLÅTT? Et medlem i den norske Audi e-tron-gruppen på Facebook sukket over at hans blå elbil alltid ble bæsjet på av fugler. Foto: Skjermdump: Facebook
TYPISK BLÅTT? Et medlem i den norske Audi e-tron-gruppen på Facebook sukket over at hans blå elbil alltid ble bæsjet på av fugler. Foto: Skjermdump: Facebook Vis mer

- Nei, jeg tror det er helt tilfeldig, sier Winnem.

Du kan se resultatene av den britiske studien litt lenger ned i saken.

Blått vann?

Noen mener at blå biler er mest utsatt for fugleskitt, og at det kommer av at blåfargen forvirrer fuglene til å tro at bilene er vann. Andre mener rødt minner fuglene om fare. Videre skal nypolerte og mørke biler gi mer gjenskinn, noe som skal provosere fuglene til å sende av gårde en rakker etter den irriterende «konkurrenten».

- Jeg har hørt om dette tidligere, men tror ikke det er noe i det. Etter hva jeg vet finnes det ikke noe ordentlig forskning på temaet heller, forteller Winnem.

- Det kommer nok mer an på hvor du har satt fra deg bilen. Fuglene bæsjer ikke på den med hensikt, sier han.

Skiter på mennesker

NOF-rådgiveren forklarer at noen fugler som kan finne på å skite på mennesker med vilje, men ikke på biler.

- Noen få arter kan gjøre det, når du nærmer deg trær og lignende steder de oppholder seg, men fugler ser ikke på biler som noen trussel.

- Ved vann er det mest måker som skiter på biler. Når de er så mange, er det bare tilfeldig - og ett sted må de treffe når de gjør fra seg, forklarer Winnem.

- Så det finnes arter som skiter mer på biler enn andre?

ANNONSE:

Visste du at du kan refinansiere billånet ditt? Les mer her.

- Ja. Arter som befinner seg der det er mange mennesker og biler. Derfor er det mange måker, duer, kråkefugler, trost og småfugler.

Deler av saken har vært publisert på Dinside tidligere

Så utsatt er bilfargene for fuglebæsj

Farge Rød Blå Svart Hvit Grå/Sølv Grønn
Andel18 %14 %11 %7 %3 %1 %

Tabellforklaring: Det er britiske Halfords som står bak undersøkelsen, hvor 1.140 biler var med. Hvor mange det var av hver bilfarge sier ikke undersøkelsen noe om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer