Tabbene du ikke bør gjøre

Det kan bli både dyrt og farlig å legge ut på veiene i julen.

Mange julebilister må takle vinterveier denne julen. Foto: Mateusz Stachowski
Mange julebilister må takle vinterveier denne julen. Foto: Mateusz Stachowski Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulden har lagt seg over Norge, og de fleste kan vente seg en hvit og kald jul. Det er kanskje ikke bra for alle.

- Den største utfartstrafikken i år er ventet til tirsdag 22. og onsdag 23. desember. I forbindelse med nyttår kommer trolig den største trafikken gjennom helgen før mandag 4. januar. På grunn av måten helligdagene fordeler seg, forventer Statens vegvesen at trafikken i stor grad fordeler seg på flere dager enn vanlig. Men likevel er det god grunn til å være forberedt og oppmerksom, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

Jul- og nyttårstrafikken er høysesong for trafikkulykker. I snitt har det vært 155 alvorlige ulykker med sju drepte og 20 hardt skadde i jule- og nyttårshelga de siste fem årene. Utforkjøring er sammen med for høy fart hovedårsaken, melder Statens vegvesen.

Sommerdekk er lov, men ikke lurt

I Norge er det fullt lovlig å bruke sommerdekk hele året, men man skal utstyre bilen etter forholdene, og ved mange føreforhold vil sommerdekk ikke være bra nok. For eksempel er kravet til mønsterdybde på vinteren 3 millimeter, mot 1,6 om sommeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer