Takboks? Dette bør du være klar over

Takboksen er en praktisk oppfinnelse. Samtidig er det knyttet mange regler, ulemper og farer til takboksen. Vi gir deg et minikurs.

Mange nordmenn bruker skiboks. Er du blant dem? Eller vurderer du å bli det? Da er det faktisk en rekke vektregler du bør være klar over. Foto: Per Ervland
Mange nordmenn bruker skiboks. Er du blant dem? Eller vurderer du å bli det? Da er det faktisk en rekke vektregler du bør være klar over. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Takboks, skiboks, jolle, likkiste - kjært barn har mange navn. Har du allerede en på taket? Eller har den flotte og snørike vinteren fått deg på tanker om å kjøpe en? Da bør du være klar over at det er en rekke regler og begrensninger ved bruk.

Vekt, vekt og vekt

For det første blir du nødt til å forholde deg til en rekke vektbegrensninger:

Innledningsvis må du finne frem vognkortet og finne ut hva som er tillatt taklast på din bil. De fleste større familiebiler har mellom 70 og 100 kilo tillatt taklast, men det finnes også biler som ikke har lov til å ha mer enn 50 kilo på taket - og enda mindre. Og det finnes biler som kan skilte med ekstreme taklaster, som for eksempel Volkswagen Caravelle og Toyota Land Cruiser V8 med henholdsvis 150 og 200 kilo.

Deretter må du finne ut av hvilken vektbegrensing som gjelder for takstativet som skal bære boksen. Det er ingen selvfølge at et takstativ er godkjent for eksempelvis for 80 kilo.

Tillatt taklast minus stativ og boks

Så må du finne ut av egenvekten til både takstativet og takboksen. Takstativer veier vanligvis mellom 3 og 6 kilo, mens takbokser oftest veier mellom 15 og 35 kilo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.