Tåler ikke kulda

Billigbatterier tåler kulda dårlig, viser svensk test.

Illustrasjonsfoto: Billigbatterier sliter med ytelsene i kaldt vær og kan gi deg starttrøbbel, ifølge svensk laboratorietest. Foto: COLOURBOX.COM
Illustrasjonsfoto: Billigbatterier sliter med ytelsene i kaldt vær og kan gi deg starttrøbbel, ifølge svensk laboratorietest. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SP Sveriges tekniska forskningsinstitut har testet ti bilbatterier på det nordiske markedet, på oppgave fra den svenske forbrukertjenesten Testfakta.se .

De har testet hvordan batteriene duger i varmt og kaldt klima. Ifølge testresultatene går billigprodukter og kulde dårlig sammen.

Les også: Er det farlig å bruke gamle startkabler?

Startproblemer

Målet med testen er å se på forskjeller i effekt og varighet mellom de ulike produsentene, både ved bruk i varmere og kaldere temperaturer.

Starttrøbbel?

Har du hatt startproblemer i kulda? (Avsluttet)
Nei(58%)
Ja(41%)
Vet ikke(1%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Testen viser at batteriene fungerer relativt likt ved 20 grader, men ved 20 minusgrader er situasjonen en helt annen. Batteriene fra Biltema og Nordström (Ca/Ca 56530) yter så dårlig at de vil kunne få startproblemer.

- Dersom du kun kjører kortere strekninger er batteriet langt fra fulladet. Det innebærer at Biltemas og Nordströms batterier kanskje kan få problemer med å starte bilen etter gjentatte startforsøk, sier Joakim Lindeblom, testledare på SP, til Testfakta.se.

Biltema-batteriet kommer også dårlig ut i varighetstestene.

Dette bør du ha med i bilen i vinter

Best i test

De batteriene som klarte seg best i test var Global 508035, OKQ8s og Tudor T-740. Testresultatene for Global og OKQ er nesten identiske, men så er det også Global som produserer OKQ-batteriene. Det er Tudor-batteriet som kommer ut som best i test.

Det er mange av batteriene i testen som får totalkarakterer over fire, på skalaen fra en til fem, hvor fem er best. Mange av batteriene blir også betegnet som å ha god kapasitet. Gå til Testfakta.se for å lese hele testen og se alle resultatene.

Det er testet to eksemplarer av alle produktene. I testen har man gått ut fra den effekt som kreves for å dra rundt startmotoren på en Volvo V70.

Vindusviskerne er billigst hos merkeverkstedet

Årets test av bilbatterier bekrefter resultatene av tidligere tester, eksempelvis denne testen fra 2006, med tittelen "Billig batteri tåler ikke kulden". Best i test var Varta D21, fulgt av Deka Intimadator. Dårligst var Fiamm fra Rusta, og nest verst var Biltema-batteriet.

Oppdatering (3. feb. 2010): Etter mange leserinnlegg hos Testfakta som kritiserer forskjellene i Ah-tall på de utvalgte batteriene, opplyser Testfakta at de vil gjøre en ny test av batteriene, med tilnærmingsvis så like Ah-tall som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer