- Tall vi ikke kan leve med

- Det skal være trygt å sende barna på skolen uansett hvor i landet du bor.

VIL ØKE BEVISSTHETEN: NAF ønsker å øke bevisttheten om hva som skal til for å gjøre skoleveien trygg. Foto: Gorm Kallestad / NTB
VIL ØKE BEVISSTHETEN: NAF ønsker å øke bevisttheten om hva som skal til for å gjøre skoleveien trygg. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ordene tilhører NAF-rådgiver Jan Harry Svendsen, som reagerer på resultatet fra NAFs trafikantbarometer for 2023. Undersøkelsen viser at én av tre foreldre i distriktene er bekymret for barnas skolevei, mens i de større byene er én av fire bekymret for det samme.

- Dette er for høyt og dette er tall vi ikke kan leve med. Vi skylder å gi barna våre en trygg og sikker skolevei. I disse tider er det skolestart og mange barn får sitt første møte med å ferdes alene i trafikken. Derfor må vi øke bevisstheten om hva som skal til for å gjøre skoleveien trygg, sier Svendsen.

NAF-rådgiveren mener at skolestart setter store krav til bilister og motorsyklister.

- Sett ned farten der du vet det ferdes barn og kjør forsiktig. Barn er ofte styrt av impulser og de kan finne på å løpe ut i veien uten å se seg for. De klarer heller ikke å bedømme fart og avstand som vi voksne gjør.

Dette kan skje om du ikke bruker beltet i bilen riktig, forklarer Bård Morten Johansen i Trygg trafikk. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Svendsen anbefaler foreldre å sette av god tid, enten man kjører eller følger barna til skolen.

- Tenk på at du er en rollemodell. Dersom du tar snarveien på skrå over veien 100 meter før gangfeltet, vil barnet ditt gjøre det samme når de skal over veien. De følger etter det vi voksne gjør. Derfor er det viktig at vi som foreldre går foran med et godt eksempel.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer