Enkelt og gratis

Tannpirker-trikset fikser steinspruten

Det tar deg bare noen minutter, et par dråper lakk og en tannpirker, så er den stygge steinspruten i lakken fikset.

EKSPERT-TRIKS: En tannpirker er et perfekt verktøy for å fylle steinsprutskaden med lakk. Dette trikset er det mange eksperter som også bruker. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Hvert år reparerer bilglass-firmaene steinsprutskader i frontruter for over 1,5 milliarder kroner. For deg er det gratis. Tar du en titt foran på panseret på bilen din, oppdager du ganske sikkert at også lakken har fått hard medfart av småstein som er kastet opp av myke, piggfrie dekk gjennom vinteren. Hvite merker viser at små stein har slått av lakk ned til grunningen. Nå er tiden inne til å fikse skaden.

Begynner å ruste

At disse småskadene bør fikses raskt, har ikke bare med utseendet til bilen å gjøre. Når de ytterste lakk-lagene er slått av, vil fuktighet trenger gjennom ned til metallet. I løpet av kort tid kan det oppstå rustflekker.

Den gode nyheten er at disse småskadene er noe du enkelt kan reparere, selv om vår Volkswagen-forhandleren forsøkte å ta fra oss motet ved å forlange 321 kroner for en liten stift med bilens originallakk. Et par tannpirkere har du sikkert i skapet fra før. Da har du alt du trenger.

Slik gjør du

Hvis du i tillegg er litt nøye og følger denne oppskriften, vil steinsprut-skaden bli nesten usynlig.

1. Det du trenger er altså en tannpirker og en stift med bilens originallakk. Den får du hos merke-forhandleren ved å oppgi bilens registreringsnummer. Vi opplevde at de tar seg godt betalt og at vi kunne fått en hel sprayboks med lakk for under halve prisen i en rekvisita-butikk.

LITE UTSTYR: En tannpirker og litt lakk er alt du trenger
LITE UTSTYR: En tannpirker og litt lakk er alt du trenger Vis mer

2. Dersom det allerede har dannet seg rust i skadestedet, må dette skrapes forsiktig vekk med en spiss kniv først. Det samme med løs lakk. Området som skal fikses må vaskes og med fordel renses med et fettløselig middel.

RENS SÅRET: Rust og løs lakk må fjernes
RENS SÅRET: Rust og løs lakk må fjernes Vis mer

3. Rist lakkstiften og ta litt lakk på tuppen av tannpirkeren. Det er bedre med for lite enn for mye. Legg heller på flere tynne lag. Børsten som følger med lakkstiften er ofte for stor, slik at det kommer lakk utenfor skadestedet.

STOR PENSEL: Penselen som følger med er ofte for stor
STOR PENSEL: Penselen som følger med er ofte for stor Vis mer

4. Pass på at du har bra støtte for hånden når du fyller et tynt lag lakk ned i skaden. Du må gjenta dette noen ganger, slik at skadestedet bli fylt opp til nøyaktig samme nivå som lakken på bilen. Blir det for mye lakk i skaden, kan du snu tannpirkeren og bruke den andre endene til å suge opp det som er for mye. Ikke tørk vekk med en klut. Det blir bare stygt.

MANGE LAG: Bruk lite lakk på tannpirkeren - heller mange lag.
MANGE LAG: Bruk lite lakk på tannpirkeren - heller mange lag. Vis mer

5. Steinsprutskaden er nå nesten usynlig. Er det flere skader på panseret, så starter du med de øverste og jobb deg nedover. Da legger du ikke hånden i de stedene som allerede er fylt med lakk. I esken med lakkstift er det også en stift med klarlakk som egentlig skal legges på toppen. Ikke bruk den. Det blir garantert stygt. Vent heller et par uker og gi bilen en skikkelig polering. Det forsegler lakken og hindrer vann-inntrengning og rust.

POLERING: Etter et par uker kan du polere lakken.
POLERING: Etter et par uker kan du polere lakken. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer