Tyre Extinguishers

Tapper lufta i store biler

I løpet av onsdag natt ble dekkene til 600 store SUV-er over hele Europa – Norge inkludert - tømt for luft. Miljøaktivister står bak.

NORSKE SUV-ER: Målet til Tyre Extinguishers er å tømme 10 000 SUV-er for luft før jul. Også norske biler er målet. Foto: Tyre Extinguishers
NORSKE SUV-ER: Målet til Tyre Extinguishers er å tømme 10 000 SUV-er for luft før jul. Også norske biler er målet. Foto: Tyre Extinguishers Vis mer
Publisert

Det er en gruppe som kaller seg Tyre Extinguishers som står bak aksjonen. Store SUV-er ha i Tyskland, England, Frankrike, Sveits, Nederland, Norge, Danmark, Tsjekkia og Canada skal ha vært målet denne natta. Ifølge en uttalelse fra gruppen selv, har de tømt luften ut av dekkene på 9000 store SUV-er så langt i år. Måler er 10 000 før jul.

«Modige borgere over hele verden tømte dekkene til 600 SUV-er for luft i går natt. Dette er på dagen to måneder før åpningen av klimakonferansen United Nations Cop27 i Egypt», forklarer gruppen.

Tyre Extinguishers sier at tallet vil komme til å stige etter hvert som flere rapporter kommer inn.

Klimakatastrofe

BENSINSLUKEREN DREPER: Dette brevet legger aktivistene på frontruten til SUV-ene etter at dekkene er tappet for luft. Brevet finnes på flere språk – også norsk. Faksimile: Tyre Extinguishers
BENSINSLUKEREN DREPER: Dette brevet legger aktivistene på frontruten til SUV-ene etter at dekkene er tappet for luft. Brevet finnes på flere språk – også norsk. Faksimile: Tyre Extinguishers Vis mer

Målet til gruppen skal være «å gjøre det umulig å eie en SUV i byene og urbane områdene i verden». Gruppen fordømmer bruken av disse SUV-ene som «unødvendig luksusforurensning, sier at de er en klimakatastrofe, forårsaker luftforurensning og gjør det farligere for andre å ferdes på veiene».

De slår også ned på store elektriske SUV-er «fordi de utgjør en fare for andre trafikanter på veiene».

«Slik slipper du ut luften»

Måten de demonstrerer på er altså å slippe luften ut av dekkene på SUV-er som står parkert i de finere strøkene av byene. På hjemmesiden til Tyre Extinguishers forklares ikke bare hvorfor aksjonene gjennomføres, men også i detalj hvordan man finner fram til en SUV og hvordan man går fram for å tappe ut luften fra dekket.

Nytt for Oslo-politiet

Vi har spurt Oslo-politiet om de kjenner til denne gruppen med miljøaktivister, om det er kommet inn anmeldelser om dette i Oslo og om det er straffbart å tappe luft ut av bildekk så lenge det ikke oppstår skader.

I en e-post til Dinside svarer seniorrådgiver kommunikasjon i Oslo-politiet følgende:

- Dette er en ganske ny problemstilling, og vi har fått inn én anmeldelse som kan relateres til dette. Utover det har vi ikke så mye informasjon å gi om saken nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer