Tyre Extinguishers

Tapper lufta i store biler

I løpet av onsdag natt ble dekkene til 600 store SUV-er over hele Europa – Norge inkludert - tømt for luft. Miljøaktivister står bak.

NORSKE SUV-ER: Målet til Tyre Extinguishers er å tømme 10 000 SUV-er for luft før jul. Også norske biler er målet. Foto: Tyre Extinguishers
NORSKE SUV-ER: Målet til Tyre Extinguishers er å tømme 10 000 SUV-er for luft før jul. Også norske biler er målet. Foto: Tyre Extinguishers Vis mer
Publisert

Det er en gruppe som kaller seg Tyre Extinguishers som står bak aksjonen. Store SUV-er ha i Tyskland, England, Frankrike, Sveits, Nederland, Norge, Danmark, Tsjekkia og Canada skal ha vært målet denne natta. Ifølge en uttalelse fra gruppen selv, har de tømt luften ut av dekkene på 9000 store SUV-er så langt i år. Måler er 10 000 før jul.

«Modige borgere over hele verden tømte dekkene til 600 SUV-er for luft i går natt. Dette er på dagen to måneder før åpningen av klimakonferansen United Nations Cop27 i Egypt», forklarer gruppen.

Tyre Extinguishers sier at tallet vil komme til å stige etter hvert som flere rapporter kommer inn.

Klimakatastrofe

Målet til gruppen skal være «å gjøre det umulig å eie en SUV i byene og urbane områdene i verden». Gruppen fordømmer bruken av disse SUV-ene som «unødvendig luksusforurensning, sier at de er en klimakatastrofe, forårsaker luftforurensning og gjør det farligere for andre å ferdes på veiene».

De slår også ned på store elektriske SUV-er «fordi de utgjør en fare for andre trafikanter på veiene».

«Slik slipper du ut luften»

Måten de demonstrerer på er altså å slippe luften ut av dekkene på SUV-er som står parkert i de finere strøkene av byene. På hjemmesiden til Tyre Extinguishers forklares ikke bare hvorfor aksjonene gjennomføres, men også i detalj hvordan man finner fram til en SUV og hvordan man går fram for å tappe ut luften fra dekket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer