Tyre Extinguishers

Tapper lufta i store biler

I løpet av onsdag natt ble dekkene til 600 store SUV-er over hele Europa – Norge inkludert - tømt for luft. Miljøaktivister står bak.

NORSKE SUV-ER: Målet til Tyre Extinguishers er å tømme 10 000 SUV-er for luft før jul. Også norske biler er målet. Foto: Tyre Extinguishers
NORSKE SUV-ER: Målet til Tyre Extinguishers er å tømme 10 000 SUV-er for luft før jul. Også norske biler er målet. Foto: Tyre Extinguishers Vis mer
Publisert

Det er en gruppe som kaller seg Tyre Extinguishers som står bak aksjonen. Store SUV-er ha i Tyskland, England, Frankrike, Sveits, Nederland, Norge, Danmark, Tsjekkia og Canada skal ha vært målet denne natta. Ifølge en uttalelse fra gruppen selv, har de tømt luften ut av dekkene på 9000 store SUV-er så langt i år. Måler er 10 000 før jul.

«Modige borgere over hele verden tømte dekkene til 600 SUV-er for luft i går natt. Dette er på dagen to måneder før åpningen av klimakonferansen United Nations Cop27 i Egypt», forklarer gruppen.

Tyre Extinguishers sier at tallet vil komme til å stige etter hvert som flere rapporter kommer inn.

Klimakatastrofe

Målet til gruppen skal være «å gjøre det umulig å eie en SUV i byene og urbane områdene i verden». Gruppen fordømmer bruken av disse SUV-ene som «unødvendig luksusforurensning, sier at de er en klimakatastrofe, forårsaker luftforurensning og gjør det farligere for andre å ferdes på veiene».

De slår også ned på store elektriske SUV-er «fordi de utgjør en fare for andre trafikanter på veiene».

«Slik slipper du ut luften»

Måten de demonstrerer på er altså å slippe luften ut av dekkene på SUV-er som står parkert i de finere strøkene av byene. På hjemmesiden til Tyre Extinguishers forklares ikke bare hvorfor aksjonene gjennomføres, men også i detalj hvordan man finner fram til en SUV og hvordan man går fram for å tappe ut luften fra dekket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.