Tar grep etter døds­sommer

Nesten halvparten av alle dødsulykkene i Norge i fjor, ble registrert i sommermånedene. Nå tar politiet grep.

TAR GREP: Politiet tar grep for å forhindre mange dødsulykker på veiene i sommer. Foto: NTB
TAR GREP: Politiet tar grep for å forhindre mange dødsulykker på veiene i sommer. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele 41 prosent av alle dødsulykkene på norske veier i fjor, fant sted i juni, juli og august.

- Sommeren er dessverre høytid for alvorlige trafikkulykker, og det er en kraftig overrepresentasjon av dødsulykker på denne tida av året, sier sjef i utrykningspolitiet (UP), Knut Smedsrud, til Dagbladet.

I løpet av sommermånedene mistet 48 personer livet i trafikken i 2022. Det er det høyeste tallet siden 2016 - og nå tar UP grep for å forhindre en ny dødssommer på fjorårets nivå.

Tar grep

Halvparten av dødsulykkene i fjor sommer skjedde på Europa- og riksveiene - hyppigst i 80-soner.

- Vi ønsker oss ikke en gjentakelse av fjorårets sommer, sier UP-sjefen og fortsetter:

- UP vil derfor gjennomføre «Aksjon grønne veier» gjennom hele sommeren. Det innebærer fartskontroller på det såkalte grønne veinettet, altså Europa- og riksveiene.

Hensikten med aksjonen er å være ekstra synlige på de strekningene der politiet erfaringsmessig vet at bilister ikke overholder fartsgrensene, og der de fleste alvorlige ulykkene oppstår.

- Det er primært tre faktorer som oftest fører til ulykker: Det er kjøring i høy hastighet, kjøring i beruset tilstand og uoppmerksomhet. Derfor er fartskontrollene våre - som fører til økt synlighet på veiene - et av de viktigste grepene vi tar for å forhindre alvorlige ulykker.

Klar oppfordring: - La kona kjøre!

Vegtrafikksentralen forventer økt trafikk på veiene i sommer, men tror likevel at det vil oppleves som roligere ettersom det store «jobbrushet» som regel uteblir.

- Hver dag blir en utfartsdag, men trafikken vil nok fordeles mer jevnt utover døgnet enn til vanlig. Reisemønsteret har en tendens til å forandre seg når det er ferie, sier trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen, Han Are Dahl, til Dagbladet.

Dahl påpeker at sommeren ofte preges av arbeid på veiene - noe som også vil være tilfelle i år.

- Det vil pågå veiarbeid over hele landet gjennom sommeren. Alle bilister bør sjekke trafikkmeldinger for området de skal kjøre i, så de er forberedt på hva som møter dem, sier han og legger til at Vegtrafikksentralen alltid oppfordrer til å ha tålmodighet i trafikken.

Også UP kommer med noen klare råd til alle som skal ferdes på norske veier i sommer:

- Følg fartsgrensene, kjør rusfritt og ha oppmerksomhet på veien. Ikke la deg distrahere, verken av mobiltelefon eller barn i baksetet, sier Smedsrud og legger til:

- Jeg pleier å si at det kan være lurt å overlate rattet til kona. Og det er ikke tull: Damer er i mye mindre grad skyld i trafikkulykker, samtidig som de er mindre utsatt for å bli drept i ulykker.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer