Høye drivstoffpriser

Tar grep mot pumpestikk

Bilister som stikker av uten å betale for bensinen er et stort problem for mange bensinstasjoner.

SVÆRT MANGE SAKER: Politiet i enkelte distrikter bekrefter at de har svært mange saker med bilister som stikker av fra regningen. Totalt dreier det seg om 30 millioner kroner i året. Foto: Rune Korsvoll
SVÆRT MANGE SAKER: Politiet i enkelte distrikter bekrefter at de har svært mange saker med bilister som stikker av fra regningen. Totalt dreier det seg om 30 millioner kroner i året. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere stasjoner DinSide har snakket med forteller at de nesten daglig opplever bilister som fyller tanken for deretter å stikke av uten å betale.

Med skyhøye bensin- og dieselpriser frykter de at dette nå kan bli et enda større problem.

For ei tid tilbake fortalte TV2.no om en mann fra Vestfold som hadde stukket av fra bensinregningen 83 ganger før han ble tatt og dømt til fengsel.

- Svært mange saker

Politiet i Øst tvitret for ikke lenge siden følgende fra Nebbenes nord for Oslo:

«Melding om pumpestikk. Patruljen fant rett bil og fører, en mann i 20-åra fra Holter. Erkjente å ha fylt bensin uten å betale, samt kjørt med falske skilt. Har svært mange slike saker. Blir anmeldt og følges videre opp med tanke på førerkortbeslag og bruksforbud på bil».

30 millioner i året

Ifølge nettstedet Dagligvarehandelen stikker bilister av fra regninger på rundt 30 millioner kroner hvert år.

SKYHØYE PRISER: Mange frykter at skyhøye bensin- og dieselpriser vil få flere til å kjøre fra regningen etter at tanken er fylt. Foto: Rune Korsvoll
SKYHØYE PRISER: Mange frykter at skyhøye bensin- og dieselpriser vil få flere til å kjøre fra regningen etter at tanken er fylt. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Hos noen er såkalte pumpestikk et stort problem, mens andre nærmest ikke opplever drivstofftyveri. Vi ser at problemet er størst i byer og langs sterkt trafikkerte veier, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K til Dinside.

Noen bare glemmer

Han forteller at de foreløpig ikke har tall sentralt hos Circle K som bekrefter at de høye prisene på bensin og diesel har først til at antall pumpestikk har økt, men han bekrefter at dette fortsatt skjer, til tross for at stadig færre betaler drivstoffet kontant.

- Mange av disse såkalte «pumpestikkene» skyldes forglemmelse, der kundene kommer tilbake og betaler når vi gjør dem oppmerksom på hva som har skjedd. Resten har aldri til hensikt å betale for drivstoffet. Det sier seg selv at man skal selge mange liter drivstoff ekstra for å dekke inn tapet, ikke minst i disse tider med høye drivstoffpriser, sier Hansen.

Betale først

For å redusere problemet med bilister som stjeler bensin, innfører nå flere bensinstasjoner en ordning der du først må inn på stasjonen å betale et beløp, før det er mulig å fylle tanken. Det gjelder alle som ønsker å betale kontant, ikke de som betaler med kort.

MÅ BETALE FØRST: - Det er nok flere stasjoner som nå vil gå inn på en ordning der kontantkunder må betale inne på stasjonen før de kan tanke. Det vil forhindre pumpestikk, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K til Dinside. Foto: Circle K
MÅ BETALE FØRST: - Det er nok flere stasjoner som nå vil gå inn på en ordning der kontantkunder må betale inne på stasjonen før de kan tanke. Det vil forhindre pumpestikk, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K til Dinside. Foto: Circle K Vis mer

Dette er et system som er velkjent fra blant annet USA. Der har de fleste bensinstasjoner en slik ordning.

Skal stoppe pumpestikk

Rundt 30 Circle K-stasjoner har allerede innført ordningen med forhåndsbetaling. Nå tror Hansen at flere stasjoner vil innføre denne løsningen. Den fungerer slik at drivstoffpumpene blir aktivert når kunden har betalt i kassa. Hvis du betaler 500 kroner i drivstoff inne i butikken, vil du fra en bestemt pumpe kunne fylle for denne summen. Når 500 kroner er nådd, stopper pumpa automatisk.

Falske skilter

- Stasjonsdriverne våre bruker mye tid og ressurser på å hente inn penger for drivstoffet som stjeles. Noen ganger er det langt fra fotobevis til oppgjør, spesielt hvis det er snakk om stjålne biler og biler med falske eller stjålne registreringsskilter. Forhåndsbetaling stopper uærlige bilister som bevisst ikke vil betale for drivstoffet, sier Hansen.

Han tror at dersom samtlige stasjoner i Norge hadde innført forhåndsbetaling, så hadde de blitt kvitt problemet med pumpestikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer