Harryhandel i påska

– Tar ikke påskefri

Venter storinnrykk på harryhandel.

PÅ PLASS: Tolletaten er rustet for økt påsketrafikk. Bildet er fra Svinesund i 2019. Foto: Geir Olsen/NTB
PÅ PLASS: Tolletaten er rustet for økt påsketrafikk. Bildet er fra Svinesund i 2019. Foto: Geir Olsen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det slutt på coronarestriksjonene, og dermed ventes det full trøkk på grensa til Sverige under årets påskeferie. Hos Maximat i Nordby ved Svinesund har butikksjef Ole Jörgen Lind ansatt 50 personer for å være klar til den massive påsketrafikken.

– Det har vært intensivt, sier han til Strømstads Tidning.

På Nordby shoppingsenter forventer de opp mot 50 000 kunder på bare én dag, melder TV2.

Økt betydelig

Hos Tolletaten har de merket en stor oppgang i trafikken over grensa, etter at svenskene opphevet coronarestriksjonene tidligere i vinter.

– Tolletaten registrerer en betydelig økt trafikk med personbiler over grenseovergangene, siden restriksjonene ble opphevet. Ikke minst gjelder dette via E6, E18 og riksvei 2 til og fra Sverige. Trafikken er også betydelig over grenseovergangene til Sverige i Trøndelag og Nordland, samt til Finland fra Troms og Finnmark, sier divisjonsdirektør i Tolletatens grensedivisjon, Heidi Vildskog, i en e-post til DinSide.

HELE DØGNET: Tolletaten er ute til alle døgnets tider, også i påska, forteller divisjonsdirektør Heidi Vildskog. Foto: privat
HELE DØGNET: Tolletaten er ute til alle døgnets tider, også i påska, forteller divisjonsdirektør Heidi Vildskog. Foto: privat Vis mer

Hun forteller videre at påska tradisjonelt fører til økt grensetrafikk, og at Tolletaten er forberedt på dette, og kommer dermed med følgende påminnelse:

– Tolletaten tar ikke påskefri. Det vil alltid være en mulighet/risiko for å møte tollpatruljer til alle døgnets tider i grensetraktene. Både uniformerte og sivile patruljer er ute på veiene også denne påska.

App-hjelp

Hun minner om at du maksimalt kan handle for 3000 kroner, dersom du er ute av Norge mindre enn 24 timer, og 6000 kroner hvis utenlandsoppholdet varer over 24 timer. Det er også en del mengdebegrensninger, blant annet for kjøttvarer og andre landbruksprodukter som frukt, grønnsaker, planter, blomster og frø.

Unntaket her er poteter. Det er ikke lov for reisende å ta med seg dette, på grunn av strenge regler, ifølge Mattilsynet.

For å holde styr på hva du kan ta med deg inn, er Kvoteappen et fint verktøy. Tolletaten har tidligere uttalt at denne har gjort at flere velger å fortolle varene.

I mars ble det kjent at appen hadde dratt inn 92 millioner kroner til statskassa siden lanseringen i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer