World Car of the Year 2022 | Hyundai Ioniq 5

Tar verden med storm

Elbilen Hyundai Ioniq 5 er kåret til 2022 World Car of the Year. Sammen med to andre elbiler gjorde sørkoreaneren rent bord på verdens største bilkåring.

VERDENS BESTE BIL: Elbilen Hyundai Ioniq 5 er kåret til 2022 World Car of the Year. Foto: Øystein B. Fossum
VERDENS BESTE BIL: Elbilen Hyundai Ioniq 5 er kåret til 2022 World Car of the Year. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Elbilen Hyundai Ioniq 5 tok virkelig storeslem i onsdagens 2022 World Car Awards, som ble avholdt i New York denne uka. Sørkoreaneren stakk av med ikke mindre enn tre priser, i den store og anerkjente verdens-kåringen:

  • 2022 Årets Elektriske Bil
  • 2022 Årets Beste Design
    ... og ...
  • 2022 Årets Bil i Verden

«VERDENS BESTE»: Elbilen Hyundai Ioniq 5 vant tre av fem mulige priser - Beste elbil, beste design og Årets Bil - i World Car of the Year denne uka. Foto: Øystein B. Fossum

Elektrisk fest

Folk kan si hva de vil - elbilene blir virkelig lagt merke til over hele verden. En ting er her til lands, hvor de helelektriske kjøretøyene dominerer nybilsalget totalt og hvor forholdene for salg er de aller beste på planeten.

Her ligger resten av verden ligger etter oss. Likevel vinner elbilene priser over en, to og tre lave sko. For det var ikke nok med at Ioniq 5 vant tre av seks priser i New York.

Elbil-kraftpakken Mercedes-Benz EQS vant nemlig Årets Luksusbil, mens Porsche-tvilling Audi e-tron GT stakk av med prisen som Årets Sportsbil.

Alene igjen stod hybridbilen Toyota Yaris Cross som vinner av Årets Bybil - den eneste ikke helelektriske vinneren, selv om også den er utstyrt med el-motor. Med andre ord ble bensin- og dieselbilene knust.

TEKNO-ELBIL: Mercedes-Benz EQS framstår som elbilenes S-Klasse som teknologisk flaggskip. Dette er bare noen av finessene. Video: Hans Arne Vedlog, Øystein Bergrud Fossum og Embla Augusta Hjort-Larsen. Klipp: Øystein Bergrud Fossum og Malin Ridder-Nielsen Janssen Vis mer

Elektrisk finaleheat

Men uansett er det én pris som rager over alle de andre - og det er naturligvis Årets Bil i verden, som Hyundai Ioniq 5 også stakk av med. Det var i konkurranse med hele 27 andre biler.

Vinneren ble annonsert blant tre finalister - ikke hvem som helst, det heller:

Det var elbilene Ford Mustang Mach-E og Kia EV6 - sistnevnte en nær tvilling av Hyundai Ioniq 5, hvor veldig mye er likt. I tillegg til at de er helelektriske har de tre bilene til felles at de er meget populære i Norge.

Med 1524 leverte nybiler er Ioniq 5 Norges fjerde mest solgte bil i 2022. Mustang Mach-E er på åttendeplass, mens Kia EV6 foreløpig ligger på en 14. plass i statistikken.

Blant de 20 mest solgte bilene i Norge er det bare én ikke-elbil (Toyota Rav4). Toyota Yaris Cross (Årets Bybil) er på 49. plass, Mercedes-Benz EQS (Årets luksusbil) og Audi e-tron GT (Årets sportsbil) er henholdsvis nummer 56 og 86, i den norske statistikken, ved utgangen av mars.

En jury bestående av 102 internasjonale biljournalister fra 33 land valgte ut de tre finalistene blant de kvalifiserte bilmodellene, i en hemmelig stemmerunde. Resultatene har blitt samlet sammen av KPMG.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer