Tasting og surfing blir forbudt

2. mai blir tasting og surfing på mobilen forbudt under kjøring. Og det koster å bli tatt.

Tidligere i år kunne Samferdselsdepartementet varsle om det nye tasteforbudet, som gir strengere regler mot mobilbruk for sjåfører. Foto: Berit Njarga
Tidligere i år kunne Samferdselsdepartementet varsle om det nye tasteforbudet, som gir strengere regler mot mobilbruk for sjåfører. Foto: Berit Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år ble det vedtatt en endring av Vegtrafikklovens, som gjør det ulovlig å taste og surfe på mobilen når man kjører bil. Forbudet gjelder selv om du bruker handsfree-stativ til mobilen.

Det er fra 2. mai at det nye forbudet gjelder.

– Trafikksikkerhet er prioritet nummer en! Bruk av mobiltelefon i bil kan forstyrre bilkjøring. Vi justerer derfor reglene for å gjøre det enda tryggere på norske veier, uttalte samferdselsminister Marit Arnstad i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet i slutten av mars.

>> Kvinnelige bilister er mobilverstinger

1.300 kroner i forelegg

Forbudet skal ifølge Statens vegvesen underbygges av forskning, som viser at tasting går ut over kjøreprestasjonen og reduserer trafikksikkerheten. Dessuten skal inntasting ved for eksempel SMS føre med seg den høyeste risikoen for trafikkulykker fordi reaksjonstiden øker.

Blir du tatt av UP for å taste på mobilen når det nye forbudet er blitt gjeldende, vil dette koste deg dyrt.

– Sjåfører som blir tatt, vil få et forenklet forelegg på 1.300 kroner, forteller politiinspektør Olav Markussen i UP til DinSide.

Forelegget er det samme som hvis man blir tatt for å snakke i mobiltelefon under kjøring, uten å bruke handsfree-stativ. Fra og med 2. mai er bruk av tastatur bare greit når du skal starte og avslutte en samtale, og kun dersom du benytter handsfree-utstyr eller holder til mobilen.

Ikke forbud mot annen elektronikk

Forskriftsendringen gjelder kun mobiltelefon, ikke annet elektronisk utstyr. Men det betyr ikke at ikke fører må vise aktsomhet ved bruk av slikt utstyr.

All bruk av utstyr som kan påvirke oppmerksomheten til fører i negativ retning er omfattet av vegtrafikklovens generelle aktsomhetsparagraf, paragraf tre.

Dessuten står det spesifisert i paragraf 23b at "departementet kan gi nærmere bestemmelser om forbud mot bruk i motorvogn av elektronisk utstyr som kan forstyrre føreren" - som det nye forbudet omfattes av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer