Tidligere i år ble det vedtatt en endring av Vegtrafikklovens, som gjør det
Det er fra 2. mai at det nye forbudet gjelder.
– Trafikksikkerhet er prioritet nummer en! Bruk av mobiltelefon i bil kan forstyrre bilkjøring. Vi justerer derfor reglene for å gjøre det enda tryggere på norske veier, uttalte samferdselsminister Marit Arnstad i en pressemelding fra Samferdselsdepartementet i slutten av mars.
>> Kvinnelige bilister er mobilverstinger
1.300 kroner i forelegg
Forbudet skal ifølge Statens vegvesen underbygges av forskning, som viser at tasting går ut over kjøreprestasjonen og reduserer trafikksikkerheten. Dessuten skal inntasting ved for eksempel SMS føre med seg den høyeste risikoen for trafikkulykker fordi reaksjonstiden øker.
Blir du tatt av UP for å taste på mobilen når det nye forbudet er blitt gjeldende, vil dette koste deg dyrt.
– Sjåfører som blir tatt, vil få et forenklet forelegg på 1.300 kroner, forteller politiinspektør Olav Markussen i UP til DinSide.
Forelegget er det samme som hvis man blir tatt for å snakke i mobiltelefon under kjøring, uten å bruke handsfree-stativ. Fra og med 2. mai er bruk av tastatur bare greit når du skal starte og avslutte en samtale, og kun dersom du benytter handsfree-utstyr eller holder til mobilen.
Ikke forbud mot annen elektronikk
Forskriftsendringen gjelder kun mobiltelefon, ikke annet elektronisk utstyr. Men det betyr ikke at ikke fører må vise aktsomhet ved bruk av slikt utstyr.
All bruk av utstyr som kan påvirke oppmerksomheten til fører i negativ retning er omfattet av vegtrafikklovens generelle aktsomhetsparagraf, paragraf tre.
Dessuten står det spesifisert i paragraf 23b at "departementet kan gi nærmere bestemmelser om forbud mot bruk i motorvogn av elektronisk utstyr som kan forstyrre føreren" - som det nye forbudet omfattes av.